L’arquebisbat de València investiga si un centre vinculat practica teràpies de conversió sexual

  • El director del centre ha estat denunciat a la inspecció educativa per cinc ex-alumnes d'una escola on exerceix com a professor

VilaWeb
Esperança Camps Barber
08.07.2024 - 11:55
Actualització: 08.07.2024 - 12:26

L‘arquebisbat de València investigarà si el professor denunciat per practicar teràpies de conversió sexual per a homosexuals en una escola d’Alaquàs, també ho va fer en un centre vinculat a l’església. El cas el va destapar ahir el diari Levante-EMV tot citant el cas de cinc alumnes del centre Madre Josefa Campos que han presentat una denúncia davant la inspecció educativa de la conselleria d’Educació. La conselleria confirma que ha rebut la denúncia i ha començat el procés de recopilació d’informació.

Tots cinc ex-alumnes, que ja són adults, assenyalen el mateix professor que mirava de detectar els alumnes homosexuals per a sotmetre’ls a aquestes teràpies. Segons que denuncien, els captava a partir dels onze anys i, a banda de coaccionar-los i atemorir-los, instava els seus companys a deixar-se de relacionar amb ells. Els cinc testimonis recollits pel diari diuen que aquest fet ha marcat negativament les seues vides i els ha provocat problemes de salut i de relació.

El Centre d’Orientació Familiar diocesà

Aquest professor, de tarannà ultraconservador i ultracatòlic, també dirigeix el Centre d’Orientació Familiar diocesà Mater Misericordiae, creat l’any 2014. Fa uns mesos, l’arquebisbe de València, Rafael Benavent, va rebre l’equip directiu del centre que es defineix com una institució especialitzada en atenció integral als problemes de les famílies. Com a objectius té “acollir, ajudar a discernir i acompanyar les persones o els matrimonis que tenen o han tingut patiments en les relacions interpersonals o en el seu procés de maduració”. Per aquest centre han passat unes 350 persones.

A pesar que ha anunciat que obrirà una investigació, l’arquebisbat afirma en un comunicat que no els ha arribat cap queixa de persones que hagen estat ateses en el centre. A més, insisteixen que no es tracta d’un organisme oficial de la diòcesi, sinó una associació de fidels que té estatuts propis.

Reaccions polítiques

En conéixer-se la informació sobre l’aplicació de teràpies de conversió a alumnes de l’escola d’Alaquàs tant Compromís com el PSPV van fer pública la república i, a banda de demanar explicacions a les conselleries d’Educació i d’Igualtat, van exigir que s’aparte aquest professor de la docència i que es garantesca la protecció dels alumnes del centre.

Aquestes teràpies estan prohibides en la llei LGTBI valenciana aprovada en 2019 i també en la llei trans estatal aprovada en 2023. En el cas de la llei valenciana, l’article 7 prohibeix “La pràctica de mètodes, programes i teràpies d’aversió, conversió o contracondicionament destinades a modificar l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere de les persones”. La llei inclou un règim sancionador amb multes que van dels 60.001 als 120.000 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb