‘L’arbre de la Memòria’, record vital del bombardament més sagnant de 1938

  • Aquest cap de setmana es commemora el 80è aniversari del bombardament de Barcelona, que va matar més de mig miler de persones

VilaWeb

Redacció

15.03.2018 - 16:00
Actualització: 16.03.2018 - 11:51

Entre el 16 i el 18 de març de 1938, Barcelona va viure un incessant atac indiscriminat per part de l’aviació feixista italiana, aliada de Franco. Durant més de quaranta hores, dia i nit, els ciutadans van viure atemorits el llançament de quaranta-quatre tones de bombes que van deixar 551 morts i 1.151 ferits, segons els informes del moment. La xifra, però, creix en els estudis més recents, que parlen d’un miler de morts i més de 1.500 ferits comptabilitzats els dies posteriors als bombardaments.

Per commemorar el vuitantè aniversari dels fets, entre avui i diumenge, la façana de l’ajuntament de Barcelona s’il·luminarà amb un espectacle de videomapatge. Es tracta de la projecció ‘L’arbre de la memòria, una imatge en moviment d’un arbre gegant que creix i es ramifica cap al cel. La projecció s’inaugurarà avui a les 20.15, pocs minuts després de l’hora en què va començar el bombardament fa vuitanta anys, i dura uns deu minuts. S’anirà repetint cada quart d’hora i tancarà el primer dia a les 22.00. Demà i diumenge es podrà veure també cada quinze minuts de 19.30 a 21.00.

Aquest acte forma part del programa ‘Barcelona bombardejada, 1936-1939. Volem la pau, no l’oblit’, del Comissionat de Memòria Històrica de l’ajuntament, que pretén recordar l’agressió que van patir la ciutat i els seus habitants durant la guerra del 1936-39 i alhora reivindicar el compromís amb la pau. L’obra, de l’artista visual Xavi Bové, conjuntament amb Jordi Pont de l’estudi Onionlab, és comissariada per la periodista i historiadora Daniela Aronica i el muntatge sonor és de Zinkman.

Tot i que recorda un esdeveniment tràgic, l’objectiu d’aquest espectacle és simbòlicament vital, un imaginari de la humanitat. La figura de l’arbre que s’alça, es ramifica i creix cap al cel és inversa a la trajectòria de les bombes. Segons el creador, Bové, la intenció és fer una apologia de la pau i les llums que neixen del final de les branques i que apunten al cel són una invitació a mirar cap amunt, aquesta vegada sense por.

 

La música que acompanya ‘L’arbre de la memòria és formada a partir de les veus de dones, homes i infants, sense text, a les quals es van afegint instruments clàssics i sons electrònics per incrementar-ne exponencialment la intensitat. A escala tècnica, l’obra consta de trenta focus sincronitzats que simulen el creixement de l’arbre i il·luminen progressivament el cel.

El 16 de març de 1938 a les 22.08, va sonar la primera alarma que avisava d’un bombardament imminent a la ciutat de Barcelona. Els avions italians dels models Savoia-Marchetti SM81 Pipistrello, bombardamento notturno i SM79 Sparviero, bombardamento veloce van perpetrar una nova tècnica de guerra amb la finalitat d’atemorir la població. Era un bombardament de saturació, que consisteix a alternar bombes en caiguda lliure amb altres d’incendiàries durant un període llarg.

L’última alarma d’aquella campanya va sonar el dia 18 a les 15.19 i Barcelona va quedar devastada. A més de les nombroses pèrdues humanes, 273 edificis van quedar afectats, destruïts totalment o de manera parcial. Entre aquests, el Coliseum. El migdia del 17 de març, una bomba va caure sobre un camió que transportava quatre tones de munició a la cruïlla de la Gran Via amb el carrer de Balmes. La deflagració va destrossar el carrer i va causar la majoria de les morts d’aquells tres dies tràgics de març.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor