L’app per a repensar el ‘consum col·laboratiu’

  • Aquesta setmana passa per l'Internauta Andreu Camprubí, que hi presenta l'aplicació Kune

VilaWeb
Redacció
29.04.2016 - 00:00
Actualització: 05.05.2016 - 09:12

Amb l’etiqueta de consum col·laboratiu s’engloben actualment a la xarxa iniciatives tan famoses com la plataforma d’intercanvi de pisos Airbnb, el portal de compra-venda de productes Wallapop i els serveis de desplaçaments Uber i Blablacar. Però també hi ha eines d’intercanvi com Obsso i la moneda social de l’Ecoxarxa del Montseny. ‘El consum col·laboratiu és un paraigua on s’aixopluguen tot d’actors tan heterogenis i diferents, que se’m fa difícil de pensar que es puguin englobar sota un mateixa etiqueta’, reconeix Andreu Camprubí, membre de la cooperativa el Risell i un dels creadors de l’app Kune: ‘Per mi, l’essència del consum col·laboratiu no és el consum, sinó el factor col·laboratiu.’ A través de Kune, que significa ‘junts’ en esperanto, els usuaris poden deixar-se temporalment aparells i productes que vulguin compartir dins de xarxes de gent o d’entitats basades en la confiança mútua, el contacte directe de tu a tu i la proximitat geogràfica.

Camprubí n’explica el funcionament, senzill: ‘Una vegada instal·lada al mòbil, t’has d’enregistrar a l’app i carregar-hi tots els objectes que tens a casa i als quals dónes un ús molt esporàdic, amb la descripció, la fotografia i la localització, perquè tothom qui els pugui necessitar te’ls demani i te’ls torni després.’ Són coses que pots haver de menester en un moment determinat, però que no vols ni fa falta comprar. ‘És com un Wallapop, però sense intercanvi econòmic: de fet, vigilem que dins l’app no es comprin ni es venguin coses, perquè és com entenem nosaltres el consum col·laboratiu.’ Kune, continua explicant, s’acosta a aquesta filosofia des d’una òptica de transformació, de proposta alternativa al model de consum imperant i amb la intenció de generar vincles comunitaris i cohesió social. En cap cas com un nínxol de mercat amb ànim de lucre, com fan moltes empreses dins el ‘calaix de sastre’ del consum col·laboratiu.

–Podeu escoltar el programa en format mp3.

–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.

–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Vegeu el programa sencer ací:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor