Laporta salva els comptes a l’assemblea tot i les diferències amb l’auditora

  • El Barça comptabilitza unes pèrdues de 91 milions d'euros, però Grant Thornton creu que haurien de ser més elevades pels impagaments de la venda de Barça Studios

VilaWeb
VilaWeb – Agències
19.10.2024 - 14:13

L’assemblea del Barça ha avalat la liquidació de l’exercici econòmic de la temporada passada, que es va tancar amb unes pèrdues de 91 milions d’euros —i un benefici ordinari de 12 milions—, segons la junta directiva. Els comptes han estat envoltats de força polèmica perquè Grant Thornton, l’auditora que va contractar el club, considera que s’haurien de computar unes pèrdues més altes arran dels impagaments de la venda de Barça Studios. Tanmateix, els socis compromissaris han donat suport als números del club amb 452 vots a favor, 156 en contra i 26 en blanc. L’aval als comptes és una demostració de força del president Joan Laporta, que encara l’any i mig de mandat amb l’aparició d’unes quantes plataformes d’oposició.

Durant la intervenció davant l’assemblea, el tresorer del FC Barcelona, Ferran Olivé, ha desglossat els diferents capítols de la liquidació del pressupost del curs passat i pel que fa als ingressos de l’estadi ha admès que dels 151 milions d’euros previstos només se n’han generat 126 pel canvi d’escenari a Montjuïc.

“Ens ha impactat en 100 milions que hem deixat d’ingressar. Si nosaltres no haguéssim estat valents, aquesta xifra estaria arreglada. Aquesta junta va tenir un acte de valentia de construir el nou estadi. Amb l’estadi sense construir, els nostres resultats serien positius, però nosaltres volíem deixar un llegat, perquè fa catorze anys que estem en desavantatge amb els nostres competidors”, ha recordat.

En el capítol de mitjana (243 milions ingressats), Olivé ha destacat que BLM —l’empresa llicenciatària que encarrega de gestionar les botigues del Barça i tots aquells productes exclusius— ha duplicat els números. A més, ha detallat que s’ha aconseguit un rècord al capítol de patrocinadors, mentre que a la partida esportiva, el tresorer ha recordat que el club “ha sabut vendre bé”.

En el capítol de despeses, Olivé ha comentat que els salaris esportius se situen en el 56% del pressupost (UEFA recomana no estar per sobre del 70%) i ha recordat que l’anterior entrenador, Xavi Hernández, no va percebre cap indemnització, encara que “sí a part del seu equip”.

El tresorer també ha comentat la situació de Barça Vision, l’empresa que s’encarrega de l’explotació dels actius digitals de l’entitat blaugrana, que és la que ha llastrat els comptes del club català.

I per això ha repassat la trajectòria econòmica del club des de l’arribada de la directiva de Joan Laporta el 2021. “Quan vam arribar no podíem pagar les nòmines —ni de jugadors ni de personal—, existia un deteriorament del patrocini net i el que més ens preocupava eren els pagaments endarrerits”, ha insistit.

Com que no es podia fer un pla de viabilitat i existien pagaments compromesos per dos anys, Olivé ha afirmat que a qualsevol empresa, el Barça hauria entrat en una situació concursal, una cosa que es va descartar perquè “no volíem tocar la butxaca dels socis”.

“Per això els demanem ajuda per aprovar les palanques. La primera va ser la venda del 25% dels drets de televisió, la segona va ser la venda del 49% de BLM i la tercera el 49% de Bridgeburg o Barça Vision”, ha recordat.

El Barça va activar la primera palanca, però la Lliga va considerar que no n’hi havia prou per generar fair play financer. “El més fàcil hauria estat activar la venda de BLM, però no ho vam fer, i el seu valor va passar dels 150 milions als 400 milions d’euros”, ha insistit.

Llavors el club va cercar una alternativa amb la venda de Bridgeburg. “Creiem que era la millor solució perquè no veníem actius tangibles del club. Es va dictaminar que el valor era de 408 milions i es van posar a la venda 200 milions de participacions en la companyia”, ha comentat.

Olivé ha recordat que van aparèixer dues empreses interessades provinents del món de les criptomonedes: Orpheus i Socios.com, aquesta última també sòcia d’altres clubs de la Lliga.

Totes dues van acordar pagar el 49% de Bridgeburg i dels compromisos de pagar 200 milions en uns quants anys. “El primer any es van pagar 10 milions cadascun; el 2023 havien de fer front 30 milions cadascun. El primer any va anar bé, però el problema va ser que el juny del 2023 van començar els dubtes”, ha afirmat Olivé.

Llavors el club va buscar altres socis inversors, com Líbero i Nipa/Vestigia. “Líbero ens va demanar esperar fins al setembre (2023), però no va pagar. Després també ens van dir que no sabien si podien fer front al pagament del juny del 2024. En aquell moment va aparèixer Aramark, que va fer una ‘due diligence’ i valora el 100% de Barça Vision a 408 milions d’euros”, ha recordat.

Pel que fa al deute, Olivé ha comentat que s’ha reduït en 120 milions des del 2021 i que el patrimoni net era negatiu en 455 milions i ara és de 94 negatius.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor