21.10.2023 - 12:20
|
Actualització: 21.10.2023 - 12:42
El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha avisat el “madridisme sociològic” –un concepte que ja ha fet servir aquesta setmana en una entrevista per explicar el cas Negreira– que la seva junta directiva tornarà a repetir “el millor Barça de la història” de la mateixa manera que, tal com ha recordat, va passar en la seva primera etapa de president.
Al discurs d’obertura de l’Assemblea General Ordinària de Socis Compromissaris, Laporta ha dit que el club guanyaria el cas que investiga els 7,3 milions d’euros que el Barça va pagar a José María Enríquez Negreira i al seu fill entre els anys 2001 i 2018: “Aquest procediment judicial el guanyarem. El Barça sortirà absolt, no hem fet res del que se’ns acusa. Això acabarà amb una sentència que absoldrà el Futbol Club Barcelona. Tinc males notícies per al madridisme sociològic: repetirem el millor Barça de la història.”
L’Assemblea de Socis Compromissaris s’ha fet pocs dies després de la decisió del jutge del cas d’investigar-lo a ell també, perquè va concloure que els pagaments a l’ex-vice-president del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) entre el 2008 i el 2010, durant el mandat anterior, no havien prescrit perquè constituïen un delicte de suborn continuat. Després d’haver destacat la millora econòmica, esportiva i social sota el seu mandat, Laporta ha dedicat l’última part del discurs, d’uns cinquanta minuts de durada, a parlar als compromissaris sobre les conseqüències del cas Negreira.
El dirigent ha insistit que els diners que l’entitat va pagar a Enríquez Negreira no van anar, en cap cas, a la butxaca dels àrbitres, sinó que van ser per contractar “serveis tècnics i arbitrals”. Per això, ha opinat que el cas ha estat instrumentalitzat per tots aquells que pretenien de perjudicar la reputació del Barça. Aquests darrers dies ho ha anomenat “madridisme sociològic”, i diu que són els promotors d’una trama que intenta desestabilitzar el club.
“Quan vas a Madrid t’adones que hi ha un madridisme sociològic a cadascun dels centres de poder de la capital que és molt evident. Mireu qui dirigeix tots els organismes de poder de tots els esports”, ha afegit.
Laporta defensa la seva gestió
En el primer tram del seu discurs, Laporta ha repassat els tres primers anys de mandat, en què diu que s’ha salvat l’entitat, i ha desgranat els desafiaments dels anys entrants, en què la seva junta preveu de recuperar els beneficis ordinaris per consolidar el club a la primera línia mundial.
Ha defensat que esportivament el club va recuperant l’excel·lència amb un primer equip “molt més valorat al mercat i molt més sostenible”, amb una rebaixa substancial de la massa salarial esportiva, que en aquest curs se situarà, segons Laporta, en un 57% dels ingressos, seguint els càlculs de la UEFA. “Econòmicament, estem molt millor. Els tres primers mesos van coincidir amb la finalització de la 2020-21. Vam optimitzar tots els nostres esforços per salvar l’entitat. Teníem un deute de 1.350 milions, la major part a curt termini, i un patrimoni net negatiu de 450 milions. Vam prendre decisions valentes i vam salvar el club de la tragèdia”, ha destacat.
En aquest sentit, ha apuntat que la seva junta preveu uns beneficis d’11 milions d’euros aquest curs sense haver d’activar palanques (venda d’actius), una operació a què la seva junta ha recorregut per tancar els dos darrers exercicis sense pèrdues. “Estem molt contents de poder presentar aquest pressupost, que ens dóna una situació de relativa estabilitat. I quan estigui estabilitzat entrarem en una nova fase que ens permetrà de consolidar el club en la primera línia mundial. Aquest és el nou repte”, ha reblat.
Segons Laporta, aquest gran desafiament implica de generar nous ingressos mitjançant la transformació digital i els ingressos que aportarà l’Espai Barça.