L’Aplec dels Ports: quatre dècades de llegat cultural i reivindicatiu

  • La trobada comarcal celebra el quarantè aniversari amb Auxili, Xavi Sarrià, Zoo i Pep Gimeno 'Botifarra'

VilaWeb
Redacció
26.07.2018 - 17:00
Actualització: 26.07.2018 - 17:29

Aquest any, l’Aplec dels Ports, que es fa aquest cap de setmana a Vilafranca (Alt Maestrat), celebra una edició molt especial perquè fa quaranta anys. Tot va començar l’any 1978 a Todolella (Ports) amb la voluntat d’unir els diversos pobles que històricament havien format part de la comarca dels Ports. De llavors ençà la cita s’ha repetit anualment de manera itinerant en diverses localitats i sempre amb un fort caràcter reivindicatiu tant quant a la llengua i la cultura com quant al territori.

De fet, l’aplec cada any té un lema diferent i el d’enguany és ‘Una terra plena de vida’, en referència al futur de la comarca. La programació, com cada any, combina activitats lúdiques com ara concerts i actes de cultura popular amb de més reivindicatives a través de col·loquis, debats i projeccions de documentaris. S’hi parlarà de temes tan diversos com ara la implantació d’escoles rurals o els orígens de la comarca.

Quant a la música, divendres hi actuaran Auxili, Roba Estesa, Pepet i Marieta i Prozak Soup i dissabtes s’hi podrà sentir Xavi Sarrià, Zoo, Les Waterpartis i Miss Tra. Diumenge clouran la trobada les actuacions de Pep Gimeno ‘Botifarra’, Ebri Knight i Alimanya. A banda, hi haurà una trobada de muixerangues i espectacles de circ i teatre de carrer per a grans i petits. Un dels més destacats és el del pallasso Guillem Albà, qui actuarà a Vilafranca acompanyat de la companyia Marabunta.

I aprofitant el quarantè aniversari, també s’hi faran actes d’homenatge com ara la projecció d’un documentari commemoratiu i una exposició sobre la història de l’aplec que es podrà veure a les Sales Gòtiques mentre duri la festa. També s’hi presentarà el llibre Aplec dels Ports. 40 anys d’història col·lectiva, que repassa la història de la trobada tot explicant com va néixer i n’aborda diversos prismes, tal com l’esperit reivindicatiu, l’aposta per la música en català, el seu paper en la vertebració de la comarca, el paper de les dones…

A més, el llibre, que es completa amb fotografies històriques, aplega les aportacions de més de quaranta persones que d’una manera o altra hi han estat vinculades. Hi destaca Ximo Puig, un dels fundadors de l’Aplec, Eliseu Climent, Vicent Torrent, Violeta Tena, Vicent Marzà, Vicent Pitarch, Pau Alabajos, Cesk Freixas i Xavi Sarrià, entre més.

 

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor