L’Animac més musical obre a Lleida un nou certamen per a recordar

  • La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya presentarà 318 treballs animats internacionals i convidats especials fins aquest diumenge

VilaWeb

Redacció

23.02.2018 - 02:00

Ahir es va inaugurar el 22è Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que es podrà veure fins diumenge a Lleida. El festival va començar amb l’estrena mundial de la producció japonesa Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi, un conjunt de quatre curtmetratges animats d’autors independents musicat en directe per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida. Aquest començament de festa no és casual, ja que enguany l’Animac reivindica el paper de la música en l’animació.

De les 747 propostes animades que es van presentar a la convocatòria, se n’han seleccionat 312, entre les quals vuit llargmetratges, 209 curtmetratges i catorze peces de televisió. Molts d’aquests projectes han estat premiats en festivals internacionals i alguns fins i tot estan nominats als Oscar. És el cas de l’estrena al país del film The Breadwinner, dirigit per la irlandesa Nora Twomey i amb producció executiva d’Angelina Jolie. La cinta narra una història d’empoderament femení en el context de l’opressió a l’Afganistan i ha estat aclamada per la premsa internacional. Ha guanyat l’Annie Award al millor llargmetratge independent i també ha rebut una nominació als Globus d’Or i una de l’Acadèmia de Hollywood al millor llargmetratge d’animació.

La també nominada als Oscar Loving Vincent, de Dorota Kobiela i Hugh Welcham, tindrà un altre lloc destacat a l’Animac. És el primer film fet a partir de 65.000 fotogrames pintats a l’oli un a un seguint l’estil postimpressionista de Van Gogh. El curtmetratge Negative Space és un altre dels reclams en la cursa cap als guardons de l’Acadèmia.

A part de projectar creacions animades, el festival oferirà conferències, tallers i alguna classe magistral de la mà d’autors d’arreu del món. Entre els convidats, hi ha artistes del país, com Anna Solanas i Marc Riba, creadors del curtmetratge animat Paneroles, que també es podrà veure, i Fernando Pomares, que presentarà Morning Cowboy, un curtmetratge que ha dirigit amb la seva germana, Elena Pomares, i que està seleccionat a la Berlinale.

D’internacionals, destaquen Ben Locket, el compositor de la banda sonora –nominada als Oscar– de Revolting Rhymes, que també es projectarà, i Milen Alempijevic. El director del festival serbi Animanima s’encarregarà de la conferència Jazzimation. A més, com cada any, l’Animac té ofertes per a tots els públics, amb opcions com Networking and Pitch, un aparador per al sector professional; l’Espai Animacrea, que servirà de punt de trobada lúdic entre autors i famílies, i la programació Petit Animac, dedicada a acostar el cinema d’animació als petits i joves. En el marc d’aquest certamen, hi ha 10.600 espectadors inscrits en sessions escolars.

Enguany, el Premi d’Honor d’Animac recaurà en el prestigiós compositor i dissenyador de so canadenc Normand Roger, que ha creat més de dues-centes bandes sonores, els films de les quals acumulen sis Oscar de tretze nominacions. Roger rebrà el guardó i serà el convidat especial del certamen.

D’altra banda, també es deixarà veure per Lleida Zacarías M. de la Riva, a qui s’ha atorgat el Premi Trajectòria, tot i tenir només quaranta-cinc anys. L’artista català és el compositor de les bandes sonores de la reeixida saga Tadeu Jones i aprofitarà la visita per impartir una classe magistral sobre el procés creatiu de la música d’aquests films. El llargmetratge Pequeños Héroes, una altra cinta que ha musicat, també es projectarà.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor