19.07.2016 - 14:13
|
Actualització: 19.07.2016 - 15:31
‘No trobem cap altre mecanisme o instrument més potent que la realització d’un referèndum’, ha dit el president de l’ANC, Jordi Sànchez, valorant el sí dels associats a la demanda d’incorporació del referèndum sobre la independència en el full de ruta. Per Sánchez, introduir el referèndum vinculant és ‘una esmena parcial, no de totalitat,’ al full de ruta perquè hauria de substituir les eleccions constituents posteriors a les lleis de ‘desconnexió’. En qualsevol cas, per ara l’objectiu de l’ANC és el referèndum i no situa com a prioritat la unilateralitat. ‘Potser la unilateralitat serà condició necessària’ si es manté el vet de l’estat espanyol a preguntar sobre el futur polític de Catalunya, ha apuntat Sànchez.
Sánchez ha dit que el referèndum implica un ‘gir’ per finalitzar el procés sobiranista en clau democràtica. I per això, després de l’aval de les bases aquest cap de setmana a la proposta del secretariat, ha reblat: ‘No trobem cap altre mecanisme o instrument més potent que la realització d’un referèndum’. Ara l’assumeixen com a propi a la seva estratègia política i així ho traslladaran als partits amb la intenció que es debati i s’incorpori al full de ruta.
I que ho facin des de la ‘suma’. En aquest sentit, l’Assemblea diu que no escatimarà esforços ni arguments per convèncer les formacions partidàries de la independència però també les que aposten pel dret a decidir, ha afegit Sànchez en referència, sense citar-los, a En Comú Podem i Catalunya Sí que es Pot.
De fet, Sànchez veu la incorporació del full de ruta i la ‘necessitat’ de tenir-ne un de conjunt ‘cívic i polític’ com a dos eixos fonamentals a partir d’ara, i precisament per aquest motiu aquesta setmana es dedicaran de ‘manera intensa’ a traslladar-ho als partits. ‘De forma bilateral i col·lectiva per obrir la reflexió’, ha defensat el president de l’ANC.
En concret, la proposta de l’Assemblea passa per ‘una esmena parcial, de substitució’ al full de ruta, que en general encara donen per vàlid. Volen però que es canviïn les eleccions constituents, previstes per després de l’aprovació de les lleis de ‘desconnexió’, per un referèndum vinculant. ‘No és una esmena a la totalitat al full de ruta’, que té elements com les estructures d’estat, les tres lleis de ‘desconnexió’ i el període de 18 mesos que són ‘determinants’. És una ‘revisió a fons, donant per bo la resta’, ha insistit Sànchez.
A més, Liz Castro, membre del secretariat, ha afirmat que el referèndum vinculant implicaria la proclamació de la independència de forma immediata en cas de victòria del ‘sí’. I que en cas contrari, s’haurien de convocar eleccions ‘autonòmiques’. D’aquesta manera, ha defensat, se sentiren interpel·lats a votar tant els partidaris com els contraris de la independència.
Un dels arguments per defensar ara el referèndum és el reconeixement internacional que se’n pot derivar. ‘El 9-N i el 27-S no es van entendre del tot’, ha defensat Castro. Sànchez ha evitat definir-lo però en termes d’unilateralitat: l’ANC s’ha fixat per objectiu el referèndum d’entrada, convocat i organitzat pel Parlament i el Govern. ‘Si l’estat espanyol continua tenint dèficits democràtics, potser la unilateralitat serà condició necessària’. En qualsevol cas, no exigiran ‘una data concreta’, ha afegit sobre el calendari.
El resultat de la consulta
Aquests són els resultats de la consulta interna del cap de setmana passat: Dels 9.304 vots escrutats, un 74,51% han estat a favor del sí a la següent pregunta: ‘‘Vols que l’ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un Referèndum per decidir sobre la independència?’. El 22,61% ha estat contrari. HI ha hagut un 2,86% de vots en blanc i un 0,02% de vots nuls.
Pel que fa a la participació, amb més de nou mil vots emesos, ha superat els vots que hi va haver en l’elecció del secretariat (7.247) el mes de maig proppassat, però segons la pròpia assemblea només representa un 26 per cent dels socis.