L’ANC i Òmnium denuncien a l’ONU la repressió a l’independentisme

  • Imma Cabotí (ANC) i Neus Torbisco (Òmnium) han participat en el Fòrum de les Minories de les Nacions Unides, a Ginebra

VilaWeb

Redacció

01.12.2022 - 16:45
Actualització: 01.12.2022 - 17:22

Representants de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han participat en el Fòrum de les Minories de les Nacions Unides, a Ginebra, on aquest matí també ha participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Si Aragonès s’ha centrat en la denúncia de la manca de protecció i reconeixement de la llengua i la cultura catalanes, Imma Cabotí (ANC) i Neus Torbisco (Òmnium) han criticat la persecució del moviment per l’autodeterminació catalana.

Cabotí, que és secretària nacional de l’ANC i membre de l’assemblea territorial als Estats Units, ha denunciat que els atacs als drets humans i els activistes que els defensen no es limiten als règims autoritaris, sinó que també passa a les “autoanomenades democràcies”. Ha citat el cas d’Espanya i la persecució al moviment independentista català, que ha definit com a pacífic i democràtic. “Durant el referèndum de 2017 la policia espanyola va atacar amb violència els votants, va destituir autoritats governamentals, va empresonar activistes i els va espiar a ells, els seus amics, les seves famílies i fins i tot els seus advocats, fent servir el programari Pegasus”, ha denunciat.

Tot segui, Cabotí ha explicat que “milers de catalans van denunciar aquestes accions i ara són ells els que encaren condemnes de presó”. “Malgrat que ha estat denunciat per l’ONU, el Consell d’Europa, Amnistia Internacional i més, l’estat espanyol ha continuat pressionant per mostrar el cas català com una qüestió interna. Però la repressió incessant ha encoratjat altres països, com Turquia, la Xina i Rússia, que utilitzen Espanya com un exemple de com esclafar la dissidència política amb impunitat“, ha afegit. A més, ha dit que tot plegat mina la reputació de la Unió Europea, que alliçona sobre els drets humans fora, però permet violacions d’un estat membre. “L’ANC demana a l’ONU que engegui converses d’immediat amb la Unió Europea expressant la nostra preocupació amb les violacions dels drets humans i l’impacte negatiu que pot tenir globalment mantenir una doble vara de mesurar”, acaba.

Per la seva part, Torbisco ha denunciat que en els darrers anys ha augmentat la repressió contra el moviment sobiranista a Catalunya, i ho ha exemplificat amb l’ús de l’espionatge amb Pegasus, l’empresonament d’independentistes i la violència massiva. Torbisco ha dit que, com a professora universitària i membre de la junta d’Òmnium, constata sovint la distància entre allò que ensenya als alumnes i la manca de protecció efectiva de la seva llengua i identitat. “A Catalunya, una nació sense estat i amb una cultura i llengua pròpies, els drets nacionals han estat negats o marginalitzats al llarg de la història”, ha afegit.

Aquesta desigualtat persistent contra Catalunya ha fet créixer el suport a l’autodeterminació, ha dit, com una voluntat de superar la desigualtat contra els catalans i gaudir dels drets lingüístics i d’identitat.

En la intervenció, Torbisco també ha dit que la protecció dels drets de les minories és indispensable per a l’estabilitat política i social, com deia el preàmbul de la declaració aprovada per l’ONU el 1992 sobre el respecte a les minories nacionals o ètniques, religioses o lingüístiques. “Les minories d’arreu del món encara pateixen assimilacions culturals i lingüístiques, són víctimes de discursos d’odi, prejudicis, estereotips i són afectades de manera desproporcionada per diferents tipus d’opressió sistematitzada i discriminació”, ha afegit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor