01.12.2022 - 16:45
|
Actualització: 01.12.2022 - 17:22
Representants de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han participat en el Fòrum de les Minories de les Nacions Unides, a Ginebra, on aquest matí també ha participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Si Aragonès s’ha centrat en la denúncia de la manca de protecció i reconeixement de la llengua i la cultura catalanes, Imma Cabotí (ANC) i Neus Torbisco (Òmnium) han criticat la persecució del moviment per l’autodeterminació catalana.
Cabotí, que és secretària nacional de l’ANC i membre de l’assemblea territorial als Estats Units, ha denunciat que els atacs als drets humans i els activistes que els defensen no es limiten als règims autoritaris, sinó que també passa a les “autoanomenades democràcies”. Ha citat el cas d’Espanya i la persecució al moviment independentista català, que ha definit com a pacífic i democràtic. “Durant el referèndum de 2017 la policia espanyola va atacar amb violència els votants, va destituir autoritats governamentals, va empresonar activistes i els va espiar a ells, els seus amics, les seves famílies i fins i tot els seus advocats, fent servir el programari Pegasus”, ha denunciat.
Tot segui, Cabotí ha explicat que “milers de catalans van denunciar aquestes accions i ara són ells els que encaren condemnes de presó”. “Malgrat que ha estat denunciat per l’ONU, el Consell d’Europa, Amnistia Internacional i més, l’estat espanyol ha continuat pressionant per mostrar el cas català com una qüestió interna. Però la repressió incessant ha encoratjat altres països, com Turquia, la Xina i Rússia, que utilitzen Espanya com un exemple de com esclafar la dissidència política amb impunitat“, ha afegit. A més, ha dit que tot plegat mina la reputació de la Unió Europea, que alliçona sobre els drets humans fora, però permet violacions d’un estat membre. “L’ANC demana a l’ONU que engegui converses d’immediat amb la Unió Europea expressant la nostra preocupació amb les violacions dels drets humans i l’impacte negatiu que pot tenir globalment mantenir una doble vara de mesurar”, acaba.
⬛️⬜️@assemblea general board member Imma Cabotí denounced that the 🇪🇸 repression of Catalans inspires other to crush minorities and political dissidents.
Lecturing on minority rights abroad while allowing abuses within a member state may damage the EU’s credibility. pic.twitter.com/CZw0Rye2Hw
— Assemblea International (@assemblea_int) December 1, 2022
Per la seva part, Torbisco ha denunciat que en els darrers anys ha augmentat la repressió contra el moviment sobiranista a Catalunya, i ho ha exemplificat amb l’ús de l’espionatge amb Pegasus, l’empresonament d’independentistes i la violència massiva. Torbisco ha dit que, com a professora universitària i membre de la junta d’Òmnium, constata sovint la distància entre allò que ensenya als alumnes i la manca de protecció efectiva de la seva llengua i identitat. “A Catalunya, una nació sense estat i amb una cultura i llengua pròpies, els drets nacionals han estat negats o marginalitzats al llarg de la història”, ha afegit.
Aquesta desigualtat persistent contra Catalunya ha fet créixer el suport a l’autodeterminació, ha dit, com una voluntat de superar la desigualtat contra els catalans i gaudir dels drets lingüístics i d’identitat.
En la intervenció, Torbisco també ha dit que la protecció dels drets de les minories és indispensable per a l’estabilitat política i social, com deia el preàmbul de la declaració aprovada per l’ONU el 1992 sobre el respecte a les minories nacionals o ètniques, religioses o lingüístiques. “Les minories d’arreu del món encara pateixen assimilacions culturals i lingüístiques, són víctimes de discursos d’odi, prejudicis, estereotips i són afectades de manera desproporcionada per diferents tipus d’opressió sistematitzada i discriminació”, ha afegit.
#UNFMI @OmniumIntl delegation at today’s UN Forum on Minority Issues, Geneva. @aajanovic17 @casals_neus with #ELEN2022 Sec-Gen Davyth Hicks. @omnium @ebotias pic.twitter.com/KSSeeraUay
— EUROLANG (@EUROLANG) December 1, 2022