01.12.2020 - 18:40
Els socis de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han aprovat per àmplia majoria els deu principis d’acció política institucional de cara a les eleccions i els quinze punts amb els quals fiscalitzaran les propostes electorals dels partits. La iniciativa vol examinar els programes amb què l’independentisme es presentarà als comicis i els insta a ser “fidels al mandat de l’1 d’octubre i a la declaració d’independència del 27 d’octubre de 2017”, que l’entitat considera vigent. Els 25 punts s’han votat per separat i han obtingut un 91,61% de vots a favor de mitjana i una participació de 6.543 socis.
El decàleg es traduirà en una web que permetrà fiscalitzar públicament l’acció dels partits polítics d’acord amb els quinze punts. Per fer-ho, es generarà un sistema de puntuació per tal que es puguin valorar els programes electorals de les diferents organitzacions polítiques.
Segons ha explicat en conferència de premsa la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, la participació ha estat “una mica més alta que la de la darrera consulta”, que era sobre la resposta a la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat, i han donat “uns resultats molt forts del ‘sí'”, que ha superat els vots a favor que havia obtingut la iniciativa en òrgans interns.
El que ha obtingut més suport, un 97%, és el punt que reivindica el català com a “llengua comuna dels catalans” i proposa mesures per augmentar la seva presència a la societat i als mitjans de comunicació.
Cap dels 25 punts aprovats fa referència explícita als pressupostos generals de l’estat que s’estan debatent aquesta setmana al Congrés dels Diputats, però Paluzie ha recordat que s’hi reclama “no col·laborar ni governar amb els partits del 155”, en referència al PSOE, Cs i el PP. En aquest sentit, ha considerat “d’èpoques passades” la negociació “molt en clau autonomista” de part de l’independentisme català amb el govern espanyol a canvi d’inversions a Catalunya.