L’ANC sospesa d’impulsar una llista cívica a les eleccions vinents

  • Les bases de l’entitat decidiran si descarten constituir-se com a partit i propugnen una candidatura alternativa als partits independentistes

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

16.03.2022 - 20:57
Actualització: 16.03.2022 - 21:57

L’ANC debat internament si impulsa una “llista cívica”, independent dels partits, per a “defensar la voluntat dels electors independentistes” i fer la independència després de les eleccions al Parlament de Catalunya. La ponència que arriba a l’assemblea general ordinària de l’entitat que començà demà, després d’un procés de transacció d’esmenes amb les assemblees de base, estableix que, a partir d’ara, l’ANC es proposa d’impulsar aquesta llista i alhora deixa obert que se’n determinin els mecanismes necessaris per a establir-ne la composició. Sigui com sigui, haurà de ser ratificada pels socis. Descarta totalment, tanmateix, que l’Assemblea es converteixi en un partit i es presenti a les eleccions.

L’impuls d’aquesta candidatura parteix d’una anàlisi crítica de l’actuació de les formacions independentistes i proclama que “la manca de respecte a la voluntat dels electors” no pot sortir de franc als partits. “Haurem de fer un ús intel·ligent del nostre vot, adaptant-lo als diferents processos electorals”, diu el text. De fet, l’impuls d’aquesta llista és una de les qüestions de la ponència que més debat intern ha suscitat dins l’ANC. A l’assemblea general ordinària, hi arriben vives set esmenes que demanen de matisar la manera com s’ha d’impulsar aquesta llista i n’hi ha una que proposa que desaparegui de la ponència. És una esmena presentada per Ciutat Vella, que proposa tan sols d’exigir mesures de regeneració democràtica a les institucions.

En el rerefons de la redacció del full de ruta hi ha la voluntat de l’ANC de donar una alternativa al vot independentista que considera “captiu” dels partits i, alhora, deixar prou marge al nou secretariat nacional per a detallar com s’ha de fer aquesta llista cívica, partint de la base que els socis ratificaran la proposta que en sorgeixi. Tanmateix, el debat intern no s’ha tancat: també se sotmetran a votació esmenes que podrien modificar les condicions de presentació d’aquesta candidatura. Per exemple, n’hi ha una, presentada per Gavà, que pretén que l’ANC es comprometi a promoure aquesta candidatura de seguida. “La regeneració democràtica i la necessitat d’una apropiada representació del moviment independentista exigeix impulsar ja una llista cívica per a les properes eleccions”, diu.

Les esmenes vives al full de ruta es votaran entre divendres i dilluns. Tot seguit, dimarts i dimecres, les bases votaran el document final, a més de l’informe de gestió, l’informe econòmic, el pressupost del 2022 i la proposta d’eleccions al secretariat nacional del 10 al 14 de maig. Amb aquesta votació, l’ANC renovarà el seu lideratge, perquè s’exhaureix el mandat de l’actual presidenta, Elisenda Paluzie, després de quatre anys al capdavant de l’entitat i d’haver guanyat les eleccions el 2018 i el 2020.

El 52% “s’ha malbaratat”, diuen

El full de ruta sosté que la fita que va significar per a l’independentisme arribar al 52% dels vots en les darreres eleccions al parlament “s’ha malbaratat” i que l’ANC ha d’arrossegar els partits “amb un crescendo de mobilitzacions” com ho va fer, creuen, entre el 2012 i el 2015. Per l’entitat, la Generalitat i el Parlament de Catalunya són institucions “captives, sotmeses, amenaçades i desgastades” que no aprofiten el petit marge de maniobra que els queda per a treballar per la independència. Després del procés de debat intern d’esmenes, l’ANC ha eliminat del full de ruta una referència a la col·laboració amb Primàries que apareixia en un esborrany inicial, i que considerava que aquests intents de regeneració democràtica “acaben engolits pel mateix sistema electoral i abocats a l’exclusió parlamentària”.

La relació amb el Consell per la República

Una altra qüestió que també ha aixecat debat intern ha estat la relació de l’ANC amb el Consell per la República. La ponència apunta que el Consell podria complir la funció d’autoritat nacional, però hauria de convertir-se en un organisme de representació institucional, transversal i àmpliament reconegut per tot l’independentisme, i coordinar-se amb la majoria independentista amb representació al parlament. A més, considera que el document estratègic del Consell, l’anomenat “Preparem-nos”, és un punt de partida, però s’ha de concretar i desenvolupar. “No és bona idea fixar tota la fase decisiva sense preparar com, quan i amb qui”, diu el text. Sobre aquesta qüestió, han arribat vives quatre esmenes, ben diferents, que proposen que s’expliciti que el Consell ha de quedar al marge de la política institucional del dia a dia, que es defineixi clarament la relació entre l’ANC i el Consell –amb l’objectiu que no se’n superposin les tasques– i que l’Assemblea promogui adhesions ciutadanes al Consell. L’ANC preveu de publicar els resultats de les votacions, que seran telemàtiques, dijous de la setmana vinent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor