Lampedusa vota contra la batllessa que lluitava per la dignitat dels refugiats

  • La derrota electoral ha causat una gran sorpresa però l'expliquen per motius locals més que no pas per la crisi humanitària

VilaWeb

Text

Vicent Partal

02.07.2017 - 02:00

Giusi Nicolini, la batllessa de Lampedusa que es va fer famosa pel seu suport als refugiats, ha perdut les eleccions locals celebrades aquesta setmana, quedant en tercera posició. Nicolini havia estat una veu molt poderosa contra les màfies i en defensa dels refugiats que intenten arribar a Europa i que tenien en Lampedusa el primer port d’arribada. La seua tasca li havia comportat el reconeixement de les Nacions Unides i el Premi Olof Palme així com un respecte fora de les fronteres d’Itàlia impensable pel batlle d’una població de només cinc mil habitants. La seua famosa carta pública ‘Fins on haurem d’ampliar el nostre cementiri?‘ va significar un cop a la consciència d’Europa. Però ara els seus veïns l’han apartat del càrrec i mitja Europa es pregunta el perquè.

Des de la seua elecció el 2012 Nicolini havia esdevingut un símbol de dignitat, en enfrontar-se als poders italià i europeu. El president de la Comissió Europea i el primer ministre d’Itàlia van haver d’anar a l’illa siciliana, el punt d’Europa més pròxim a la costa africana, i escoltar les paraules dures de la batllessa.

La realitat de Lampedusa no és senzilla. Cada dia hi arriben barques amb immigrants i cadàvers a les seues platges, que ja han fet ampliar en diversos ocasions el cementiri municipal. Tant els poders italians com europeu van prometre ajuts i millores que han arribat amb comptagotes mentre els camps de refugiats de l’illa anaven convertint-se cada vegada més en llocs inhòspits i indignes.

De sobte, però, la derrota de la batllessa ha tornat a posar el focus informatiu en l’illa. Molts diaris han intentat explicar el resultat de les eleccions per la dinàmica creada pels refugiats. No és aquesta, però, l’opinió de l’illa. A l’illa no hi ha cap mitjà de comunicació però el col·lectiu Askavusa ha fet públic aquest informe on explica que han estat raons locals, de mal funcionament del consistori, les que han portat els lampedusians a apartar del poder Nicolini. El col·lectiu és força crític amb Nicolini, amb la militarització de l’illa i amb les males condicions del camp de refugiats però afirma que al darrere de la derrota de la batllessa símbol hi ha més qüestions del dia a dia de la vida d’aquesta petita ciutat, que no pas el posicionament que va fer que Lampedusa fos notícia arreu d’Europa.

Amb tot Itàlia ha quedat sacsejada per la notícia i molts polítics s’hi han referit, com si fos una notícia d’abast nacional. Entre els més sorpresos i dolguts Matteo Renzi, el líder del Partit Democràtic on Nicolini militava. L’ex primer ministre italià ha penjat a Facebook una foto d’ells dos mirant el mar d’on venen els emigrants i ha escrit que ‘en política es perd o es guanya però la qualitat humana no canvia si la persona és autèntica. Gràcies Giusi’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor