10.01.2019 - 16:07
La Biblioteca Pública de Lleida acull des d’ahir i fins al proper 28 de febrer l’exposició ‘Imatges i memòria de Mauthausen’, la més gran de la que disposa l’entitat Amical de Mauthausen, amb trenta plafons de grans dimensions.
L’exposició mostra l’horror de l’Holocaust a partir de fotografies que es conserven del camp de concentració nazi situat a territori austríac. Les instantànies es van poder conservar gràcies a l’existència d’una xarxa interna clandestina de deportats que va poder guardar i amagar diversos negatius que estaven destinats a ser destruïts.
Una de les persones més destacades del salvament d’aquest material fotogràfic va ser el fotògraf català Francesc Boix i, de fet, ell mateix va ser qui va fotografiar l’alliberament del camp el dia 5 de maig de 1945.
El grup de joves que, de manera secreta, es va dedicar a extreure les imatges fora del camp era conegut com a Komando Poschacher. Una part d’aquest material es va utilitzar en el procés de Nuremberg contra alguns dels principals líders nazis.
Aquesta acció forma part del treball pel foment de la Cultura de Pau, la recuperació de la Memòria Democràtica i la sensibilització ciutadana pel respecte pels drets humans que porta a terme la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida.
També l’arribada de l’exposició a Lleida ha estat possible gràcies al conveni signat amb l’Amical pel projecte Buchenwald-Mauthausen, que té com a objectiu donar a conèixer la deportació als camps de concentració nazis i, especialment, la dels republicans espanyols, en l’àmbit pedagògic dels instituts de secundària de Lleida.