18.06.2017 - 10:33
|
Actualització: 18.06.2017 - 10:43
La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha confiat que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, facilitarà l’obertura dels col·legis electorals durant el referèndum de l’1 d’octubre i permetrà així que es pugui votar a la capital catalana, i als altres ajuntaments en mans dels ‘comuns’.
En una entrevista d’Europa Press, ha assegurat que li estranya que un alcalde posi límits a la participació ciutadana, però creu que quan vegin “que això va de debò, que per part del Govern es convocarà un referèndum amb totes les garanties, molts d’ells canviaran d’opinió”.
Segons Lloveras, es refereix especialment a ajuntaments com el de Barcelona, amb l’alcaldessa del qual ha mantingut diverses trobades i aquesta li ha traslladat que considera “molt positiu consultar als ciutadans sobre aspectes importants de la ciutat”.
“M’estranyaria molt que Colau, amb la qual he tingut la possibilitat de parlar més sobre aquest tema, no acabés fent possible que Barcelona col·labori amb aquest referèndum”, ha subratllat.
En cas que no ho faci, ha recordat que el referèndum l’organitza el Govern, i que per això haurà de ser l’Executiu català qui busqui “les maneres per fer possible” que els catalans puguin votar.
Ha assegurat que el Govern, si no pot disposar dels locals habituals on voten els ciutadans, pot trobar uns altres: “Si volem fer-ho fàcil, seria molt recomanable que fossin els locals habituals. Però això no és un requisit indispensable. Segur que es poden utilitzar uns altres”.
També ha recordat que el president de l’ACM, Miquel Buch, ja va dir que els locals no seran un problema perquè, en cas que sigui necessari, “es posaran les urnes en el mig de les places”.
No obstant això, ha opinat que la majoria de consistoris ho posaran fàcil, i que els ‘comuns’ acabaran sumant-se al referèndum, un desig que ha fet extensiu al PSC encara que fos per defensar el ‘no’.
“El PSC sempre parla d’un referèndum legal i pactat, i és com parlar amb una paret. Hi ha formacions que hauran de plantejar-se com argumenten que no recolzen un referèndum”, ha avisat.
FUTUR DE L’AECAT
Sobre l’Assemblea d’Electes de Catalunya (Aecat), integrada fins ara per 3.500 càrrecs electes, Lloveras ha destacat que és un registre preparat “per constituir-se al moment que sigui necessari davant una problemàtica insuperable per tirar endavant el procés cap al referèndum”.
“Si hagués fets greus que fessin impossible fer el referèndum, que posessin en perill la democràcia al nostre país, els càrrecs electes tindríem la responsabilitat i la legitimitat de convocar l’assemblea”, ha argumentat.