23.10.2017 - 22:00
|
Actualització: 24.10.2017 - 11:32
Aquests últims dies, des de final de la setmana passada, s’ha escampat un rumor de possibles baixes d’última hora entre membres del govern i diputats de la majoria parlamentària en cas d’aixecar la suspensió de la declaració d’independència. Fins i tot han sonat noms de consellers, que s’han intensificat al començament d’aquesta setmana decisiva. Els noms de Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó han corregut per fòrums, converses i xarxes socials, on s’ha propagat l’alarma d’una crisi de govern en un moment delicat. La brama deia que si es proclamava la república en el ple de dijous, aquests consellers i alguns diputats de Junts pel Sí –de tots dos partits majoritaris– dimitirien, perquè són partidaris d’una convocatòria d’eleccions avançades.
VilaWeb ha pogut contrastar amb dues fonts del govern i alguns membres destacats de Junts pel Sí que en les reunions de govern i del grup parlamentari no s’ha expressat cap desacord amb la línia majoritària que segueix el govern de Puigdemont i la direcció del grup parlamentari. El rumor també havia arribat a més grups parlamentaris, especialment als socis en el camí cap a la independència, la CUP, que mostrava preocupació però prudència per aquesta informació. La possibilitat que persones com Santi Vila abandonin el govern arribats a la situació actual no es pot descartar del tot. Però el seu entorn immediat diu que aquesta mena de decisió és molt personal i que no s’ha expressat així en cap cas. Vila ha mostrat la seva incomoditat amb algunes de les decisions i de les accions impulsades des de l’independentisme. L’últim cop fou divendres passat quan es va promoure la retirada d’efectiu de les cinc primeres entitats bancàries de l’estat espanyol.
La proposta d’unes eleccions avançades ha sortit de manera insistent d’alguns sectors mediàtics catalans que després han trobat un aliat de primer nivell en el xantatge del govern espanyol, que amenaça d’aplicar l’article 155 d’una manera furibunda. El xantatge va consistir, la setmana passada, a oferir la convocatòria d’eleccions com a única sortida a la presó, la repressió, la intervenció i la suspensió de l’autogovern. L’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez va impulsar la circulació d’aquesta informació que deia que alguns diputats i membres del govern es repensaven de continuar.
Ahir es va fer una reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí. Segons les fonts presents a la reunió consultades per VilaWeb, no hi va haver cap manifestació contrària a l’estratègia anunciada per la direcció del grup. Tampoc entre els membres del govern no s’ha expressat cap discordança sobre allò que proposen Puigdemont i Junqueras. Si més no, les fonts consultades asseguren que no s’ha expressat cap dissentiment de manera pública i en les reunions del govern.