02.09.2019 - 21:50
|
Actualització: 03.09.2019 - 09:29
Aquest cap de setmana ha estat notícia la destitució d’un càrrec del govern d’Aragó per la seva relació amb l’independentisme. És el figuerenc Bruno Pérez Juncà, expert judicial i informàtic forense. La setmana passada va ser nomenat director general d’Administració Electrònica i Societat de la Informació, un càrrec que depèn de la conselleria de Ciència, Universitat i Societat del Coneixement, en mans de Podem. Però vint-i-quatre hores després el partit va anunciar-ne la destitució. Ho feia arran d’una polèmica provocada a les xarxes, especialment pel portaveu de Ciutadans, Daniel Pérez Calvo, que va criticar la decisió de fer-lo director general amb una fotografia on sortia amb una estelada feta amb espelmes.
El gobierno de Javier Lambán y Arturo Aliaga nombra director general a Bruno Pérez. Entre sus 'hitos' más recientes figura la organización de un encendido masivo de velas en 2017 para formar una inmensa estelada, en vísperas del referendum del 1-O. Aún no asamos y ya pringamos. pic.twitter.com/aY1xj8YGJv
— Daniel Pérez Calvo 🇪🇦🇪🇺🇺🇦 (@DanielPerezCs) August 30, 2019
‘Era un projecte que es deia “Estelada de llum”, en què es compraven les espelmes a un taller ocupacional de persones amb discapacitat’, explica ell mateix. Aquest projecte ‘participatiu i de pau’ impulsat per ell fa anys li ha acabat costant el càrrec. Podem ha justificat la seva destitució dient –en relació amb aquest projecte– que ‘no va informar sobre la seva activitat política passada’ quan va acceptar la feina. I consideren que això ‘trenca la confiança dipositada’. Parlem amb Pérez Juncà, que assegura que no està enfadat amb Podem, però que lamenta això que ha passat i creu que el seu cas crea un mal precedent pel que fa a la llibertat de pensament dels treballadors a l’administració pública.
—Com us trobeu després de la polèmica d’aquests dies?
—En xoc encara. Avui estic trist perquè era el dia que hauria començat a treballar. He tornat a la meva feina i al meu dia a dia normal, però em costa de centrar-me després del rebombori d’aquests dies. És una mica lamentable. La sensació que tinc és de pena, ara mateix.
—Com valoreu el comunicat de Podem justificant la destitució perquè no havíeu aportat informació sobre la vostra ‘activitat política passada’?
—A mi em van fitxar per un perfil professional. Em va agradar molt el que em va dir la gent de Podem perquè m’oferien un càrrec potent a mi, que no sóc del partit i que sóc de fora. Vaig veure que eren nets i tenien trempera i ganes de treballar per Aragó. A més, és una zona on es poden fer moltes coses en matèria de tecnologia i vaig considerar que podria aportar-hi moltíssim: formar els policies locals, formar en violència digital… El projecte m’agradava molt. En les converses que vam tenir, no vam parlar mai de què penso o què no penso. Honestament, si jo vaig a una entrevista de feina i em pregunten per la meva ideologia, religió o orientació sexual, no contesto. A més, no m’he amagat mai de res. He fet actes independentistes, he portat símbols independentistes… Però, pensi què pensi, no haig de dir-ho. Què importa? Si jo he de prendre decisions sobre quines mesures de ciberseguretat hem de fer servir, creieu que allò que pensi jo d’un país té cap influència en les meves decisions? És com si diguéssim que, en prendre una decisió tècnica, és diferent un homosexual d’un heterosexual. Ara, no vull polèmica en cap moment. Estic dolgut, però no molest ni enfadat amb Podem.
—Per què?
—Perquè m’han reconegut professionalment i m’han fet director general. Reconeixen que tinc un gran perfil i un gran currículum. A més, una vegada va esclatar aquesta crisi em van avisar. Em van dir ‘pensa que a partir d’aquest moment et serà molt complicat de treballar aquí’. Perquè realment hi ha aquesta catalanofòbia. Si hi hagués anat a ajudar i m’haguessin posat dificultats, no hauria pogut treballar. No hi hauria sortit perdent jo, sinó ells. Per això vaig ser el primer de dir-los que no volia mala maror. Jo no he demanat aquesta feina perquè ja tinc la meva; en tot cas el problema el tenen ells, que no poden treballar amb tècnics catalans. Em van dir que el president d’Aragó va dir que no prengués possessió del càrrec. Després Maru Díaz, de Podem, va dir que m’havien perdut la confiança i em destituïen. A partir d’aquí no en sé res més.
—Per tant, és una ordre de Javier Lambán?
—No puc assegurar-ho, però suposo que deu haver anat així, perquè aquest senyor ha tret rendiment polític de la seva catalanofòbia. I, és clar, si tens un director general català i, a més, independentista… L’atonyinarien pertot arreu! No vull entrar en polèmiques, però sí remarcar la injustícia que s’ha comès en el moment que contracten un perfil tècnic que reconeixen que és boníssim i el destitueixen per la seva ideologia i per les coses que ha fet en el seu temps lliure. Què he fet malament? La sensació que tinc és que res. Ho tornaria a fer. També és veritat que, si hagués estat conscient de la catalanofòbia que hi havia, ni m’hi hauria acostat.
—Ho dieu per Lambán?
—Sí. Si hagués sabut les seves tendències… Jo no m’he amagat mai de res a les xarxes socials. En un primer moment vaig dir que no al càrrec, però en visitar-los em va agradar el projecte. La condició era provar-ho i si, per alguna cosa veia que em venia gros, deixar-ho. Però el menyspreu que m’han fet em dol. Hi ha coses que em dolen més, però. He vist com molta gent que figura que és molt d’independentista no s’hi ha pronunciat.
—Qui?
—Partits i gent que no ha mogut fitxa. És dur perquè fins i tot una administració d’un altre país ha contactat amb mi, i no els de casa.
—I algú dels comuns?
—De comuns, ningú! No s’han preocupat ni de què ha passat. Però, ERC, Generalitat, etc., tampoc. L’únic que s’hi ha pronunciat, i fort, ha estat Puigdemont. Li ho agraeixo moltíssim perquè és qüestió de denunciar una injustícia. El meu cas és un precedent que diu que l’administració vigilarà les teves fotografies. Si tens una fotografia penjada amb una estelada, l’has cagada. Compte, és que es crea un precedent molt bèstia! Jo ja sabia que el meu càrrec depenia del pacte de govern de Podem amb els socialistes, però així i tot que et fotin fora per ideologia… És greu. No és qüestió d’independentisme o catalanisme, sinó d’una possible ideologia.
—La polèmica va començar per un piulet del portaveu de Ciutadans, que aprofitava la vostra fotografia per criticar el pacte de govern. Us heu sentit utilitzat políticament?
—Hi insisteixo: ara mateix no tinc problema amb Podem ni el poble d’Aragó. Ciutadans, com a oposició, s’han d’encarregar d’atacar i abocar merda damunt el govern, i això han fet. Però eren els altres que havien de dir que, encara que sigui independentista, em volien pel meu perfil. No he robat res ni tinc màsters falsos… M’han liquidat per una possible ideologia. Honestament, crec que ho han gestionat malament. Han volgut anar de pressa i crec que s’han equivocat en les maneres. Si ens haguéssim assegut a parlar-ne i m’haguessin dit: ‘Bruno, tindràs problemes per fer bé la teva feina’, no hauria calgut que em destituïssin. Me n’hauria anat jo.
—Ciutadans també ha dit que la vostra destitució es justifica tenint en compte l’acord de govern, que recull ‘la defensa del model constitucional vigent’. Què en penseu?
—Si jo no tinc cap problema amb la constitució. Ara, demaneu-me què penso de Catalunya i ho explicaré. Jo aquest pacte el desconeixia. Ningú no m’ha vingut a dir que he de ser constitucionalista. A més, per mi cap problema. Me n’alegro, de la unitat d’Espanya. Crec que a Catalunya li aniria millor amb Espanya, però sempre que les coses s’administressin amb dos dits de front i no amb l’administració espanyola que he viscut. El problema el tenen ells. Al final, m’ho agafo en clau d’humor. Hi ha un piulet d’un de Vox que diu que sóc un independentista incendiari perquè surto en una fotografia amb una espelma. Un altre em deia Bruno el Breu…! [Riu.]
—Amb tot això que heu explicat, com valoreu el piulet de Lambán, que tanca la polèmica felicitant la decisió de Podem?
—Hauria d’haver tingut el coratge de dir ‘Jo aquest no el vull perquè és català’ o perquè no se sentirà còmode o el que sigui… Sigues coherent! Aquí es vulnera la teòrica llibertat de pensament. No són tan constitucionalistes? Doncs s’acaben de passar la constitució pels dallonses!
Como Presidente del @GobAragon, felicito y apoyo a la Consejera @MaruDaz1 por su decisión y por su forma de gestionar el cese del Dr.Gral. Por cierto, no se trata de un caso de corrupción, con la que tan condescendientes son en otros lugares algunos de los inquisidores de aquí
— Javier Lambán (@JLambanM) August 31, 2019