L’ambaixador suís a Espanya declara que el seu país és neutral en el conflicte amb Catalunya

  • Kolly remarca la importància del diàleg entre governs i reclama 'previsibilitat i seguretat jurídica' independentment del contingut de les negociacions

VilaWeb
ACN
27.11.2015 - 12:38
Actualització: 27.11.2015 - 19:01

L’ambaixador de Suïssa a l’estat espanyol, Thomas Kolly, veu viable la independència de Catalunya, sempre que hi hagi voluntat política per part de totes les parts implicades. Kolly, que s’ha reunit avui amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha remarcat la importància del diàleg entre governs i ha deixat clar que Suïssa manté una posició de neutralitat pel que fa al conflicte entre l’administració catalana i la de l’estat.

La Confederació Helvètica només estudiarà de fer de mediadora si Espanya li ho demana explícitament. La principal preocupació del govern i les empreses suïsses que operen a Catalunya és la incertesa política, fet pel qual Kolly ha reclamat que es mantingui ‘la previsibilitat i la seguretat jurídica’, independentment del contingut de les negociacions.

El mes de setembre passat, representants de cinc partits suïssos van signar una interpel·lació al seu govern per saber si estaria disposat a fer de mediador en el procés sobiranista català. ‘En vista de la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal està preparat per oferir els ‘bons oficis’ del nostre país per intervenir entre Madrid i Barcelona?’, li preguntaven. Kolly ha explicat que l’executiu suís va respondre de forma ‘estàndard’ a aquesta pregunta. ‘Només seria possible de començar a pensar a oferir bons oficis si els governs regional i central ho demanen’, ha indicat.

L’ambaixador suís a Espanya ha explicat que a Suïssa també hi ha tensions territorials, per exemple sobre el sistema fiscal. El diàleg entre administracions és el desllorigador d’aquestes tensions a Suïssa i Kolly confia que també ho sigui a l’estat espanyol. ‘Amb bona voluntat a les dues parts hi haurà una bona solució’, ha dit.

En sortint de la reunió amb Forcadell, Kolly ha explicat als mitjans de comunicació que acostuma a visitar Catalunya i, especialment Barcelona, tres o quatre vegades l’any, però que ho fa més sovint d’ençà que el procés sobiranista acapara la política catalana. Suïssa manté la neutralitat en el procés, però vol saber l’opinió de totes les parts. Kolly també s’ha reunit amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, i amb representants de diversos partits polítics.

Una tradició de neutralitat diplomàtica important
Suïssa és el país del món que manté des de fa més anys una política de neutralitat en els conflictes internacionals. Això li ha permès d’exercir de mitjancera en conflictes de tota mena arreu.

Per exemple, avui representa en diversos estats els interessos d’altres estats. L’ambaixada suïssa representa els interessos de l’Iran als Estats Units i dels Estats Units a l’Iran, els d’Iran també a Egipte i els de Rússia i Geòrgia en tots dos països. Fins fa poc representava als Estats Units els interessos de Cuba i a Cuba els dels Estats Units.

També han fet ús dels seus serveis entitats com l’Autoritat Palestina, per a la qual Suïssa va negociar entre Hamàs i al-Fatà o grups rebels del Sudan i l’Afganistan.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor