29.05.2018 - 22:07
|
Actualització: 30.05.2018 - 09:11
El conseller Lluís Puig havia d’inaugurar aquest vespre a l’Haia una taula rodona dedicada a la llengua catalana a les escoles. L’acte, a l’Institute of Social Studies, vinculat a la Universitat Erasmus, no l’ha pogut inaugurar Puig en persona per pressions de l’ambaixada espanyola, i ha hagut de parlar mitjançant un vídeo enregistrat. Puig hi ha destacat ‘els constants atacs de la diplomàcia espanyola per a censurar actes com aquest’. I ha recordat: ‘Cinc membres del govern democràtic de Catalunya hem anat superant i guanyant les peticions d’extradicions per delictes que no hem comès.’ Els assistents han aplaudit les seves paraules.
En el debat, hi participaven professors de les universitats d’Amiens, Bruges, Groningen i Amsterdam. Però Puig no hi ha pogut assistir, per les pressions que ha fet directament l’ambaixada espanyola als Països Baixos, que també va intentar condicionar i forçar la modificació del programa de les jornades. Ho han denunciat públicament els organitzadors: ‘Hem rebut pressió de l’ambaixada espanyola per a canviar el nostre programa d’acord amb el seu gust […]. Us demanem que vingueu als actes durant aquesta setmana en solidaritat amb la llibertat per a expressar idees polèmiques’.
‘La llengua catalana a l’escola com a objectiu d’equitat’ era el títol de la taula rodona. El propòsit era de debatre sobre el sistema educatiu català en una nació sense estat, i sobre la política lingüística que pot ajudar llengües minoritzades en territoris multilingües, com Catalunya.
Forta pressió de l’ambaixada espanyola
L’ambaixada va cridar a consultes els responsables del centre acadèmic. La degana de la facultat va convocar els organitzadors a una reunió, en què els va dir que l’ambaixada espanyola s’havia posat en contacte amb ells per a censurar la presència de Lluís Puig. Els representants diplomàtics espanyols van arribar a tractar Puig de criminal i van pressionar els organitzadors tot avisant-los que pesava sobre ell una euroordre enviada per la justícia espanyola. I això, tot i que ja feia una setmana que la justícia belga n’havia denegat l’extradició.
A més, a última hora, els responsables de l’ambaixada espanyola van imposar a l’organització de les jornades la participació d’una veu unionista en el debat, concretament la d’Eduardo Bolaños, un càrrec del PP a la ciutat de Barcelona i membre de Societat Civil Catalana. El fet que era un home de partit es va amagar en les comunicacions de l’ambaixada. VilaWeb ha pogut constatar l’enorme pressió dels diplomàtics espanyols a l’institut universitari perquè hi hagués la presència d’unionistes per a parlar sobre la llengua catalana a l’escola.
Els Països Baixos haurien rebutjat l’euroordre
Les autoritats dels Països Baixos han explicat que si Puig hagués assistit a l’acte, no hauria estat detingut d’acord amb l’euroordre que va enviar el jutge del Suprem Pablo Llarena. En aquest sentit, han argumentat que l’euroordre té un defecte de forma i per tant és invàlida. La justícia belga va fer servir la mateixa argumentació per a denegar el lliurament del conseller, conjuntament amb Comín i Serret, a l’estat espanyol.