14.05.2020 - 20:47
|
Actualització: 14.05.2020 - 21:03
Joe Brew és un científic de dades que ha participat en l’assessorament del govern català. En un fil de Twitter alerta que el ‘camí serà llarg’, ja que segons es va saber ahir, únicament un 6% de la població catalana ha desenvolupat anticossos contra el coronavirus. A partir d’aquí, Brew planteja fer un desconfinament basat a nivell individual i no geogràfic, i assenyala dubtes sobre el model que s’està seguint.
Per què acceptem aplicar restriccions diferencials segons la probabilitat de risc al nivell GEOGRÀFIC (fase 0, 1, etc.), però no al nivell INDIVIDUAL?
Té sentit tractar de manera IDÈNTICA a persones amb anticossos que les que no en tenen (mateix grau de confinament, etc.)?
— Joe Brew (@joethebrew) May 14, 2020
Exemple concret: residències
No tindria sentit que algunes d'aquestes MIG MILIÓ de persones amb anticossos (molts sense feina) treballin a les residències?
No seria millor pels més vulnerables que es pogúes acreditar l’estat immunològic d'un potencial treballador de residència?
— Joe Brew (@joethebrew) May 14, 2020
Per exemple, si ja hi ha mig milió de persones immunes a la Covid-19, planteja que podrien ser aquestes les que treballin en les residències, a fi d’evitar l’exposició d’altres persones. En aquest sentit reobre el debat del passaport immunològic i reclama preparar-lo per si finalment es considera útil. ‘El passaport immunològic és impossible? No. Ja existeix. El carnet de vacunes és literalment un passaport immunològic’, assenyala.
També demana que es planifiquin polítiques equitatives, millorar els tests de detecció, centralitzar les dades d’aquests, estar atent a l’evidència científica i descartar els plans si es demostra que la immunitat és feble o de curta durada.
Un altre exemple: drets
Té sentit multar a un corredor amb anticossos per creuar una frontera municipal?
Té sentit aplicar franges horàries a gent amb poc risc de ser infectada o d'infectar a altres?
Si no és epidemiològicament justificat, quina és la justificació legal?
— Joe Brew (@joethebrew) May 14, 2020
El passaport immunològic serà dificil d'operacionalitzar?
Probablement. Per això, cal molta preparació (i cal no esperar més per començar a preparar).
El passaport immunològic tindrà moltes complicacions ètiques?
Sí. Per això cal que els polítics parlin d'aquests problemes JA.
— Joe Brew (@joethebrew) May 14, 2020
Serà molt dificil planificar, legislar, implementar, i gestionar un sistema equitatiu i garantista basat en el passaport immunològic?
És clar.
Però, millor preparar massa que massa poc.
I donada la magnitud d'aquesta crisi, cal urgentment preparar pes totes les contingències.
— Joe Brew (@joethebrew) May 14, 2020
Que vol dir preparar?
-Planificar/debatir polítiques equitatives
-Desenvolupar la tech per demostrar l'estat
-Millorar els tests
-Centralitzar dades de tests
-Estar atent a l’evidència científica i descartar els plans si es demostra que la immunitat és feble o de curta durada— Joe Brew (@joethebrew) May 14, 2020