L’alliberament de Puigdemont és portada a Alemanya: ‘Slesvig colpeja Espanya’

  • 'És una victòria de Puigdemont, que ara recull el fruit de no haver fet mai crides a la violència', diu Der Spiegel

VilaWeb

Redacció

05.04.2018 - 22:17
Actualització: 06.04.2018 - 10:14

La decisió del tribunal superior del land de Slesvig-Holstein de deixar en llibertat Carles Puigdemont i de desactivar el relat de la violència construït per la justícia espanyola ha estat destacada a tots els mitjans alemanys. La notícia més destacada. En fem un repàs:

Der Spiegel: ‘Cop de Slesvig a Espanya’. Aquest és el titular contundent de l’edició digital del prestigiós setmanari alemany. L’article comença així: ‘Feia poc temps que Carles Puigdemont era a la presó de Neumünster quan va dir a la seva muller, Marcela Topor: “No hi ha d’haver violència”. Això ho havia de comunicar als catalans […]. Els separatistes havien desobeït deliberadament la constitució. Puigdemont i els seus seguidors van negligir no solament els tribunals sinó també milions de catalans que no volien un estat propi. De mica en mica, els separatistes van anar creant un clima en què no es podia excloure una escalada violenta del conflicte, fins i tot quan Puigdemont cridava a la pau i a la no-violència. Però Puigdemont va acceptar la violència per a assolir la independència de Catalunya? Aquesta ha esdevingut la qüestió decisiva en el cas del president català destituït. Tant la rebel·lió espanyola com l’equivalent alemany d’alta traïció inclouen la violència. Són més de 25 anys de presó. Però els jutges de la Cort Suprema de Slesvig-Holstein no veuen que sigui aquest el cas.’

I continua així: ‘No solament requereix la violència, diuen els jutges. Per a justificar l’acusació d’alta traïció, els manifestants han d’exercir prou força perquè els òrgans constitucionals es trobin forçats a rendir-se. I aquest no és el cas de Catalunya, diuen els jutges […]. És una victòria per a Puigdemont, que ara òbviament recull el fruit de no haver cridat mai a la violència. Al contrari, quan era al govern no va perdre mai l’oportunitat de fer crides a la pau i a la no-violència. Les manifestacions pacífiques formen part de l’estratègia principal dels independentistes.’ Der Spiegel acaba dient que no es pot descartar que Pablo Llarena retiri les euroordres, després d’aquest cop.

Suddeutsche Zeitung: ‘Puigdemont, en llibertat condicional’. Destaca la importància de la decisió del tribunal d’haver desestimat el delicte de rebel·lió, perquè ‘no podria ser jutjat per aquest delicte’.

Die Welt: ‘L’ex-president català, en llibertat condicional’. El diari diu que ‘Puigdemont no pot ser extradit a Espanya per rebel·lió’, i es fixa en el fet que fins i tot en el cas de la malversació el tribunal demana més informació i detalls.

Frankfurter Allgemeine: ‘El dirigent separatista Puigdemont, en llibertat amb condicions’. El diari més prestigiós d’Alemanya també destaca el fet que el tribunal de Slesvig-Holstein hagi descartat la rebel·lió: ‘Una extradició per aquest motiu és inadmissible, diu el tribunal, perquè en el delicte equiparable en el codi penal alemany, el d’alta traïció, cal que hi hagi violència i aquí no n’hi ha pas.’

Més titulars en la premsa internacional

—BBC: Carles Puigdemont, alliberat amb fiança pel tribunal alemany

—The Independent: Alemanya denega l’extradició de Puigdemont pel càrrec de rebel·lió

—The Guardian: Un tribunal alemany diu que Puigdemont pot quedar en llibertat amb fiança

—Financial Times: Denegada l’extradició del dirigent català pel càrrec de rebel·lió

—Washington Post: La justícia alemanya diu que el dirigent separatista no pot ser extradit per rebel·lió

—Le Monde: La justícia alemanya deixa Puigdemont en llibertat condicional

—Corriere della Sera: Puigdemont en llibertat condicional; Alemanya denega l’extradició a Espanya per rebel·lió

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor