27.07.2016 - 14:02
Són un 20% dels casos reals a causa de la seva integració en la societat
BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)
El 47,42% dels tractaments iniciats per abús o dependència de drogues a Catalunya van ser motivats pel consum d’alcohol, registrant-se un total de 6.534 casos el 2015, segons l’Informe anual del Sistema d’informació sobre drogodependències a Catalunya.
L’informe ha estat presentat aquest dimecres en roda de premsa pel secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), Joan Guix, i el sotsdirector de Drogodependències de la Conselleria de Salut, Joan Colom.
Els centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD) van notificar el 2015 un total de 13.779 inicis de teràpia: un 47,42% per alcohol; un 17,95% per cocaïna; un 13,81% per cànnabis; un 12,21% per heroïna; un 3,64% per tabac i un 4,96% per altres drogues.
Segons Guix, el nombre de tractaments global de totes les substàncies s’ha “estabilitzat” amb de 13.779 casos el 2015, mentre el 2014 es van fer 13.958: un 46,1% per alcohol, un 18,7% per cocaïna, un 12,6% per cànnabis, un 12,3% per heroïna, un 6,3% per altres drogues, i un 3,9% per tabac.
L’informe radiografia el perfil de les persones tractades: en el 76% dels casos són homes d’entre 30 i 50 anys que tenen “el doble de possibilitats d’estar a l’atur” que la població general; tenen estudis primaris o secundaris, i residència estable, ha afirmat Colom.
Guix ha lamentat el notable encaix dels tractaments amb la classe social, ja que la drogodependència té el doble d’atur i un nivell educatiu més baix: “Tenim un tema de determinants socials que hem d’abordar des de la Salut Pública”.
CANVI DE XIP: L’ALCOHOL COM EL TABAC
Malgrat que el major nombre de teràpies són per l’alcohol, només s’atén entre el 20% i el 25% dels casos reals perquè “la majoria de gent no es considera malalta alcohòlica”, de manera que no demana tractament, segons Colom.
El sotsdirector de Drogodependències ha defensat que cal fer un canvi de xip respecte a la percepció sobre els problemes de salut que pot generar l’alcohol perquè el seu consum “està massa integrat a la societat”, ha avisat.
“Hem d’aconseguir el que s’ha aconseguit amb el tabac, que és que la gent tingui clar que consumir tabac és dolent i consumir excessivament alcohol és perillós per a la salut”, ha alertat, quan ha afegit que la legislació i les polítiques internacionals poden ajudar.
MENYS INJECCIONS PER HEROÏNA
Ha destacat que el consum d’heroïna s’ha modificat en els últims 25 anys: el 1991 era la primera causa de tractament en aquests centres, mentre que ara està en quarta posició: “L’alcohol és majoritari, la cocaïna i l’heroïna s’estabilitzen i creix la demanda per cànnabis”.
A més, el 23,7% va consumir heroïna per via injectada el 2015, lluny del 80% registrat dels anys 90, fet que redueix el risc de transmissió de malalties com l’hepatitis víriques o la infecció del virus de la Sida.
El 46% dels tractats per aquesta substància es troben en situació d’atur i els dependents tenen menys estudis i més inseguretat laboral, ha precisat Colom.