El batlle, regidors, mossos i veïns de Torredembarra, investigats per l’1-O arran d’una denúncia particular

  • Prop d’un centenar de persones es concentren davant la casa de la vila per denunciar la repressió judicial

VilaWeb

Redacció

22.01.2019 - 20:01
Actualització: 23.01.2019 - 07:22

Prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest vespre davant la casa de la vila de Torredembarra en suport de la quinzena de persones investigades per l’1-O al municipi. Arran de la denúncia d’un particular, el jutjat d’instrucció número 3 del Vendrell investiga el referèndum a la població i l’obertura de tres escoles com a punt de votació. Els concentrats duien pancartes on es podia llegir ‘La repressió no aturarà l’independentisme’ i ‘Prou judicis polítics’. L’acte ha estat presidit per unes lletres gegants formant la paraula ‘Llibertat’.

El batlle, Eduard Rovira (ERC), i els regidors Anna Magrinyà (PDECat), Toni Sacristan (CUP) i Lluís Suñé (CUP) consten com a investigats per desobediència. Tots quatre, tret del batlle, ja han comparegut al jutjat. La causa també afecta mossos, responsables de les escoles i veïns. Durant l’acte s’ha llegit un manifest per denunciar la repressió judicial i el fet que sigui un judici polític.

El regidor de la CUP, Toni Sacristan, ha explicat que havien decidit de fer públic el cas després d’haver estat gairebé un any sota secret de sumari. Sacristan ha constatat el caràcter polític de la denúncia i s’ha volgut desmarcar ‘de qualsevol via repressiva per intentar resoldre aquest conflicte que ens enfronta amb l’estat espanyol’. El regidor va comparèixer al jutjat com a investigat fa uns nou mesos i, segons que ha explicat, es va acollir al dret de no declarar. Quan s’acabi la instrucció, a més, demanarà que s’arxivi el cas.

El regidor Lluís Suñé, d’Alternativa Baix Gaià (ABG), ha explicat que tampoc no va declarar al jutjat. Suñé ha dit que tots estan convençuts d’haver participat i defensat el referèndum i que, a partir d’ara, tots els afectats intentaran treballar de manera conjunta. Suñé ha insistit que tenen la consciència molt tranquil·la i que comencen ‘una lluita col·lectiva’ contra aquestes denúncies per continuar treballant per la República, malgrat la repressió.

Aquests dos regidors són algunes de les persones que van passar les hores prèvies al referèndum de l’1-O del 2017 a l’interior de les tres escoles del municipi habilitades com a punt de votació: el Molí de Vent, l’Antina i l’Antoni Roig. La denúncia del particular va implicar inicialment una investigació de la Guàrdia Civil sobre l’obertura de l’escola Antoni Roig, però més tard s’han anat aportant més dades sobre la resta de centres i de més persones presumptament implicades en el referèndum al municipi. Per una altra banda, la fiscalia va acordar a final d’any d’arxivar les diligències obertes contra el batlle, perquè no va poder acreditar cap actuació seva que incidís en l’obertura d’espais municipals durant la jornada. De moment, no ha rebut cap citació judicial, però, segons fonts jurídiques, Rovira consta com a investigat en la causa.

La macrocausa contra veïns de Torredembarra és un capítol més de la persecució judicial contra l’independentisme.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor