El batlle de Santa Susanna culmina l’expropiació dels terrenys agraris costaners del pla de Balasc

  • Joan Campolier aconsegueix que s’enviïn antiavalots al pla de Balasc · Unió de Pagesos creu que aquesta ampliació del camí agrícola és el primer pas per a destruir l’espai agrari i construir-hi hotels

VilaWeb
Maquinària treballant a la zona del Pla de Balasc, a Santa Susanna. Fotografia: Albert Salamé.

Text

Montserrat Serra

05.12.2024 - 21:40

Aquest matí quatre furgonetes d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra s’han concentrat davant el punt on feia dos mesos que s’havien establert una part dels pagesos del pla de Balasc, al municipi de Santa Susanna, que feien torns per evitar que les excavadores entressin camp endins, perquè per a aquell tros de conreu no havia arribat l’ordre d’expropiació. Tal com ha explicat a TV Mataró Josep Alsina, advocat dels serveis jurídics d’Unió de Pagesos al Maresme, dimarts l’ajuntament va resoldre l’últim recurs i ahir es va aixecar la concentració i la lluita continuarà en l’àmbit judicial. L’advocat ha lamentat que s’hagués enviat la policia: “Ja ho vam dir el primer dia, que nosaltres sempre hem volgut negociar; ha estat l’ajuntament qui no ho ha volgut.”

El pla de Balasc és un territori que abraça un centenar d’hectàrees de conreu situades al terme municipal de Santa Susanna, tocant a Pineda de Mar, a l’Alt Maresme. A final de setembre les excavadores van començar-hi a ampliar un vial agrari que va paral·lel a la via del tren i la platja i perjudica una part dels conreus d’aquesta zona agrícola única. L’ampliació d’aquest camí afecta divuit finques, quatre de les quals no havien arribat a cap acord amb l’ajuntament i estaven en procés d’expropiació. Durant aquest temps, els pagesos de la zona, amb l’aixopluc del sindicat Unió de Pagesos, s’han organitzat per vetllar el perímetre d’aquests camps i evitar que les màquines hi entressin sense els papers corresponents.

Imatge de l’espai agrari amenaçat del pla de Balasc, a Santa Susanna (Alt Maresme).

Els pagesos del pla de Balasc i el sindicat Unió de Pagesos denuncien que aquesta ampliació innecessària del camí agrícola és el primer pas per a destruir aquest espai agrari i substituir-lo per un espai turístic hoteler, i acusen directament el batlle de Santa Susanna, Joan Campolier, d’afavorir de manera encoberta els interessos d’alguns hotelers.

Joan Campolier (al capdavant d’Ara i Sempre, i anteriorment amb carnet de Convergència) és un dels tres batlles que hi ha a Catalunya que fa més de cinquanta anys que governen un municipi. A més, té una trajectòria dubtosa, perquè va ser inhabilitat durant quatre anys (2007-2011) per un delicte de prevaricació i aquest mes d’octubre ha tornat a judici acusat d’un altre cas de prevaricació.

Pep Riera, pagès de Mataró i històric dirigent d’Unió de Pagesos, ha estat dur i contundent amb Joan Campolier: “Santa Susanna és un poble petit, es coneix tothom i amb el batlle Campolier han compartit tota la vida al poble, ja de petits. No té sentit i és terriblement injust que hagi enviat la policia com si aquests pagesos fossin uns delinqüents; una gent que ell coneix de petit, que sap molt bé qui són i com són. Sovint parlem de l’ajuntament, però aquí hem de dir l’alcalde, s’ha de personalitzar, perquè és ell qui fa i desfà i qui ha decidit que aquest tema no es podia negociar i que havia d’imposar la seva autoritat. I això s’ha de dir. Penso que aquesta vegada s’equivoca de mig a mig. Perquè és cert que durant el seu llarguíssim mandat com a alcalde no ha tingut oposició, però ara no mesura amb qui s’enfronta. S’enfronta amb la Unió de Pagesos, però també s’enfronta amb els seus veïns de tota la vida, i això és el més important. No els ha respectat. És una manca de respecte enviar-los la policia com si fossin uns presumptes delinqüents o uns violents. Ho pagarà. Té massa judicis pendents, massa problemes acumulats, massa acusacions de nepotisme i de tirar pel dret i de saltar-se les lleis, les normes, etc.”

Pep Riera també ha recordat que el pla de Balasc es troba subjecte a un pla director urbanístic del sistema costaner (PDUSC), que és supramunicipal, que es va aprovar a l’època del tripartit, amb la idea de preservar el poc espai agrari que quedava de cap a cap de la costa del Principat, del cap de Creus fins a Alcanar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor