28.07.2016 - 15:28
VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
El ple de l’Ajuntament de València ha rebutjat les al·legacions presentades al canvi en la denominació de la ciutat al valencià. Així, s’ha fet un pas més perquè el nom oficial de la capital del Túria siga el de ‘València’, amb els vots a favor dels regidors del PSPV, Compromís i València en Comú, i amb l’oposició del PP i Ciutadans (C’s).
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), Lo Rat Penat, l’Associació d’Escriptors en Llengua Valenciana i dos particulars van presentar al·legacions però han estat desestimades, de manera que es ratifica l’acord del ple del 31 de març per a iniciar les actuacions necessàries per a l’adaptació al valencià del nom oficial del municipi.
El portaveu de C’s, Fernando Giner, ha criticat que l’equip de govern local proposara este tema “sense tindre tot els actors implicats”. “Han obviat opinions que institucions tan autoritzades com Lo Rat Penat o la Real Acadèmia de Cultura Valenciana puguen tindre sobre el tema”, ha dit a l’equip de govern.
Alhora, ha demanat que “es complisca la Constitució i l’Estatut, que estan per damunt de qualsevol norma que puguem aprovar a l’Ajuntament”, i que establixen la cooficialitat del castellà i el valencià en la Comunitat. Sobre esta qüestió, ha reclamat que s’anomene ‘Valencia’ i ‘València’.
Des del PP, el regidor Cristóbal Grau ha denunciat que “no existix un informe tècnic pel que desestimen les al·legacions”, i ha indicat que es tracta d’un tema “prou important” com per a desestimar-les amb un “esborrany”.
EL PP ESTUDIA RECÓRRER
Per esta raó, ha plantejat que es quedara sobre la taula l’aprovació d’este punt i que s’elaborés un informe sobre les al·legacions. Grau ha advertit abans de la votació que si este punt eixia endavant, el seu grup estudiarà recurrir-lo.
Per part de l’equip de govern, la regidora de Servicis Socials, Consol Castillo, ha recordat que el reglament de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià es va aprovar per unanimitat a l’Ajuntament en 1996, per la qual cosa “no té sentit ara desdir-se del que al 96 tot l’espectre polític ha aprovat”.
“PORTEM GAIREBÉ 30 ANYS AMB ESTA HISTÒRIA”
“No anem a deixar el tema a sobre de la taula perquè portem gairebé 30 anys amb esta història i a vostès els tant es dona que es diga ‘Valencia’ o ‘València'”, ha dit Consol Castillo als grups de l’oposició. L’edil ha assegurat que el procediment “ha estat el correcte” i que s’estan complint tots els tràmits.
De la mateixa manera, ha subratllat que l’Ajuntament “no és un fòrum de debat filològic” i “no anem a fer de lingüistes”. Finalment, ha indicat que la llei assenyala que només hi haurà doble denominació en municipis que tenen el nom en euskera”.