L’Ajuntament reafirma la seva aposta per una funerària municipal després de la compra de Mémora

  • Mémora diu que l'entrada d'Ontario Teachers' és una "excel·lent notícia" per al consistori

VilaWeb
Redacció
17.07.2017 - 18:49

Mémora diu que l’entrada d’Ontario Teachers’ és una “excel·lent notícia” per al consistori

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

El regidor de Presidència i Energia de Barcelona, Eloi Badia, ha insistit a optar per crear un operador funerari municipal després de l’adquisició de la participació majoritària de Mémora per part d’Ontario Teachers’ Pension Plan al grup britànic 3i i després de descartar la possibilitat de rescatar alguna de les concessions.

Hi havia alternatives per rebaixar els preus del servei: ampliar la participació del 15% de l’Ajuntament a Serveis Funeraris de Barcelona (SFB), en el qual Mémora tenia el 85% i com proposava ERC, i rescatar concessions, proposta del grup Demòcrata i que rebutgen informes: “Si tan important era la compra o el rescat, al moment en què no són viables, hem de ser capaços de fer una operació igualment important”, ha afegit Badia en declaracions als mitjans aquest dilluns.

Badia ha destacat que, atès que calculen que el 15% de l’Ajuntament val uns 30 milions, adquirir el 85% restant de BSF hagués suposat uns 170 milions –a dos milions per cada 1%–, la qual cosa “seria un acord de pressupost de tres mandats per fer front a una inversió així”, per la qual cosa el Govern d’Ada Colau havia descartat aquesta opció abans de la compra del pla de pensions canadenc.

En el cas d’adquirir el 36% de SFB perquè l’Ajuntament tingués majoria amb el 51%, hagués tingut un cost d’uns 70 milions d’euros, i s’havia d’incloure l’obligació de l’Ajuntament de facilitar la compra del 49% del soci minoritari, amb el mateix mecanisme de què disposa ara l’Ajuntament perquè el majoritari adquireixi el seu 15%.

Els serveis jurídics van assenyalar que aquestes operacions haguessin implicat dificultats a la competència i que el projecte no era financerament sostenible, perquè ofereix preus molt elevats en comparació dels quals planteja l’Ajuntament: “No podem comprar un Ferrari quan el que volem és un vehicle convencional”, ha dit Badia, apostant per alguna cosa més auster per poder rebaixar costos.

Sobre la proposta de rescatar la concessió, ha dit que un estudi dels serveis jurídics municipals i un altre d’extern van concloure que no podia realitzar-se perquè es tracta d’un servei liberalitzat, per la qual cosa el Govern de Colau també desestima aquesta possibilitat, quedant només la de crear un tanatori municipal, proposta que va portar a ple però va retirar en no comptar amb suficients suports.

“Podem constatar que, de les tres propostes, dues no són viables: no podem procedir a la compra ni al rescat d’un concessionari”, ha subratllat Badia, que ha demanat als grups de l’oposició que abandonin el tacticisme polític per fer front a la política municipal al ple, al que el Govern municipal preveu tornar a portar l’assumpte, tot i que no a la sessió del divendres.

ONTARIO TEACHERS’, SOCI DE REFERÈNCIA

En declaracions a Europa Press, el conseller delegat de Mémora, Juan Jesús Domingo, ha explicat que la compra de la companyia per part d’Ontario Teachers’ Pension Plan és una “excel·lent notícia” per a l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, ha destacat que Ontario Teachers’ és un soci de referència per al consistori amb reputació internacional, i amb “objectius de desenvolupament i visió a llarg termini”.

Sobre la possibilitat que l’Ajuntament de Barcelona vulgui augmentar la seva participació del 15% en BSF o vendre-la, Domingo s’ha posat a la disposició del consistori: “Som neutrals. Si l’Ajuntament vol ampliar la seva presència estarem encantats, i si el que vol és privatitzar la companyia està en el seu dret”.

Ha indicat que el govern d’Ada Colau té en aquest 15% una “eina magnífica de control i supervisió del sector”, per la qual cosa no entendria que el consistori volgués invertir diners públics en una segona funerària.

“Entenem que l’Ajuntament ja té una empresa municipal, que és SFB. La va fundar i va decidir reduir la seva participació. No veiem la necessitat que es creu una segona funerària”, ha reiterat Domingo, que ha apostat per un entorn de competitivitat entre operadors privats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor