15.07.2016 - 22:00
|
Actualització: 16.07.2016 - 23:03
Enguany es compleixen 80 anys des de l’esclat de la guerra de 1936-39 i se succeeixen les activitats per commemorar els fets. El govern municipal de València ha adjudicat per un valor de gairebé 60 mil euros les obres de restauració del refugi antiaeri situat al pati de l’edifici consistorial per tal de recuperar els vestigis arqueològics i el seu aspecte original. L’adjudicació preveu que les obres de rehabilitació estiguin finalitzades d’aquí a quatre mesos.
La regidora de cultura, Glòria Tello, ha lamentat que l’anterior govern encapçalat pel Partit Popular utilitzés el refugi com a magatzem i arxiu de documentació i permetés la destrucció dels bancs i la repavimentació del sòl. Alhora, ha assegurat que ‘recuperar el nostre patrimoni i deixar palesa la importància de conèixer i fer visible la història de la nostra ciutat són dos objectius fonamentals en aquesta actuació’.
Les inspeccions fetes recomanen la restauració de les parets, la recuperació del sostre i del sòl i l’alçament del pavimentat per a restablir-hi el nivell de rasant original. També hi ha prevista la restauració, com a mínim, d’un dels conductes de ventilació per a mostrar com era el refugi durant la guerra. Construït el 1938, l’espai respon a la tipologia de refugi escolar: amb sostre voltat amb cinc naus i un corredor lateral que els comunica i amb zona de serveis als extrems. Durant la guerra el van utilitzar el funcionariat municipal i vora 700 alumnes d’un grup escolar instal·lat al consistori.
Tello ha destacat que l’ajuntament vol ‘executar un projecte museogràfic que permeti contextualitzar el Bé de Rellevància Local’ amb l’objectiu de ‘recuperar la memòria democràtica de la ciutat de València’.
Pintures per fer memòria
Per la seva banda, el Museu d’Història de València inaugura l’exposició 80 anys després. Imatges d’una tragèdia, una col·lecció de pintures de gran format inspirades en imatges de la guerra de 1936-39. L’obra, de l’artista valencià Miquel March, es podrà visitar fins al 30 d’octubre. El 1998 March ja va crear una col·lecció monogràfica de fotografies sobre la guerra de 1936 que avui pot contemplar-se al Museu Històric Militar i l’any 2010 va començar Imatges d’una tragèdia, formada per 26 obres acríliques sobre llenç de gran format amb una estètica molt personal.
Amb l’exhibició de les obres de Miguel March, el Museu d’Història de València vol retre homenatge a la generació que va viure la guerra, especialment, als homes i dones que van caure en els camps de batalla, que van ser massacrats pels bombardejos o executats, víctimes de la repressió. El museu posarà en marxa una iniciativa per a arreplegar testimonis de totes aquelles persones que van viure la guerra de 1936-39 i vulguin compartir les seves experiències, d’especial importància per a recuperar la memòria d’aquest període històric.