L’Ajuntament de València remetrà a la Generalitat l’informe sobre el nom de la ciutat en valencià

  • L'equip de Ribó rebutja convocar una consulta ciutadana per a definir-lo i que l'assessoria jurídica es definisca sobre la designació

VilaWeb

Redacció

27.10.2016 - 16:48
Actualització: 28.10.2016 - 00:51

L’equip de Ribó rebutja convocar una consulta ciutadana per a definir-lo i que l’assessoria jurídica es definisca sobre la designació

VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de València remetrà a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat l’informe del Gabinet de Normalització Lingüística sobre l’adaptació al valencià del nom de la ciutat com requeria este departament de l’administració autonòmica i com s’ha acordat al ple ordinari d’octubre celebrat este dijous al consistori a partir d’esta sol·licitud.

La mesura ha eixit endavant amb el vot a favor de l’executiu municipal, conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, i amb el rebuig del PP i de Ciutadans (C’s). Alhora, estos dos grups de l’oposició han presentat mesures que ha desestimat el govern local.

Els Populars han proposat al ple, com plantegen en un escrit registrat a l’Ajuntament amb anterioritat a la celebració del ple, que l’assessoria jurídica municipal emeta un informe sobre l’expedient de canvi de nom de la ciutat amb caràcter previ a la remissió de l’informe impulsat pel govern local a la Direcció General d’Administració Local.

Per part seua, Ciutadans ha plantejat la posada en marxa d’una iniciativa popular, amb la recollida de 60.000 signatures, per a decidir, “de manera sensata i tranquil·la”, el topònim de la ciutat i si es vol conservar també la designació en castellà. Ha afegit que això també és un procés de participació com els que defensa el govern municipal.

“Són els valencians els que han de decidir si volen que el nom de la ciutat en castellà es perda per sempre”, ha exposat el portaveu d’este grup, Fernando Giner, que ha dit que el canvi de la designació només al valencià respon a “més una concepció de l’alcalde –Joan Ribó– que a la realitat de la ciutat”. “Esta iniciativa no estava en el programa dels grups del tripartit i és una decisió de l’alcalde”, ha exposat.

El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, que ha defensat el contingut de l’informe que proposa el nom de València en valencià i ha dit que amb esta mesura s’aplica la normativa vigent i es complix el Reglament d’Ús i Normalització del valencià a l’Ajuntament, acordat per unanimitat dels partits amb representació al consistori en 1996 –PP, Unió Valenciana, PSPV i Izquierda Unida–.

“FORMA OFICIAL”

“El reglament diu que tots els topònims del terme municipal tenen com a forma oficial la valenciana, que és la tradicional, la històrica i la correcta. Llavors, València, com ‘cap i casal’ del Regne, ha de tindre el seu nom en valencià”, ha manifestat Campillo, que ha dit que PP i C’s “passaran a la història com els que es van oposar que el nom de la ciutat estiguera en valencià”.

Alhora, ha destacat que amb l’adaptació proposta pel govern que presidix Ribó, València s’equipararà al 90% dels municipis de les comarques valencià parlants de la Comunitat i ha censurat les “incongruències” del PP, que ha aprovat la designació de Comunitat Valenciana per a tota l’autonomia en valencià i la d’altres municipis en els quals ha governat o governa.

En este sentit, el titular de Govern Interior ha dit que València està fent el mateix que altres ajuntaments, i alhora ha assegurat que l’expedient iniciat pel govern local és “correcte” i que es remet a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat per a atendre la seua sol·licitud i “per seguretat jurídica”. “De l’informe no es canvia ni una coma”, ha apuntat.

El portaveu de Ciutadans, pel seu costat, ha lamentat, com també ha fet el PP, que en la decisió de la designació de la ciutat no s’hagen tingut en compte a “associacions de prestigi” com Lo Rat Penat o la Real Acadèmia de Cultura Valenciana. L’edil del PP Cristóbal Grau ha amb més suport la consulta ciutadana plantejada per C’s perquè la societat participi en el debat i ha assenyalat que este assumpte hauria d’haver tingut el suport de professionals i entitats coneixedores de la matèria.

Grau s’ha mostrat partidari d’iniciar l’expedient i de “fer-ho bé”. “Entenem que un altre cop tenim oportunitat al ple de sol·licitar informe a l’assessoria jurídica” per “vore si de manera que fem hui s’està responent al requeriment fet a l’Ajuntament” per part de l’administració autonòmica, ha dit.

“NO TRENCAR EL CONSENS”

Sergi Campillo ha insistit que la decisió del govern municipal “és no trencar el consens del Reglament d’Ús del Valencià aprovat per unanimitat a l’Ajuntament, el consens de l’Estatut d’Autonomia del 2006 i el consens de la moció impulsora per a adequar el topònim de la ciutat al valencià, que ha sigut aprovat per unanimitat de tots els grups fa només uns mesos”. Campillo ha defensat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com a l’autoritat en esta matèria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor