09.01.2017 - 18:35
|
Actualització: 09.01.2017 - 19:22
VALÈNCIA, 9 (EUROPA PRESS)
L’Ajuntament de València ha expressat este dilluns el seu suport a la investigació i els estudis que porten a terme diferents serveis i departaments de la Universitat Politècnica de València (UPV) per a aconseguir nous materials, més sostenibles i no contaminants, amb els quals construir els monuments fallers a partir de matèries com la palla de l’arròs i les serradures.
Així ho han plasmat l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i els regidors de Cultura Festiva, Pere Fuset, i de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, en la visita que han realitzat a la Facultat de Belles Arts de la UPV per a reunir-se amb els responsables d’esta investigació i conèixer mostres dels citats materials.
Ribó ha destacat també que esta alternativa per a la creació dels monuments fallers servirà també per a solucionar el “problema mediambiental” que suposa la crema de la palla de l’arròs dels camps de l’entorn del parc natural de l’Albufera. Alhora, s’ha compromès a buscar i habilitar recursos municipals dirigits a sufragar estos estudis.
“Ens interessa per molts costats”, ha dit el primer edil respecte a la investigació que realitza la UPV. Els responsables de l’estudi d’estos nous materials han comentat que el pressupost que es planteja per a la seua pròxima fase és d’uns 12.800 euros.
L’alcalde i els edils Fuset i Campillo han assistit a l’aula de Tecnologies Interactives i Fabricació Digital de la Facultat de Belles Arts a una explicació i demostració de com generar i utilitzar els nous materials que s’investiguen. Rubén Tortosa, professor del Departament de Dibuix i subdirector d’Investigació i Postgrau de Belles Arts, i Miguel Sánchez, professor del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors de la UPV han sigut els encarregats de donar a conèixer estes qüestions als responsables municipals.
Sánchez ha indicat que l’objectiu del projecte és “plantejar una nova forma de preparar els ‘ninots’ de falla basat en la tecnologia d’impressió de 3D, amb materials de reciclatge com la palla de l’arròs, les serradures o altres residus agrícoles que pogueren funcionar de manera semblant” amb la finalitat de “que la combustió siga més neta i es rebaixen o anul·len així els contaminants que es desprenen a l’atmosfera.
L’expert ha explicat que fins ara s’ha desenvolupat “un primer projecte, finançat per la UPV” amb el qual s’ha arribat “a un material –serradures– que crema molt bé”. Tot i això, ha apuntat la necessitat de seguir treballant i investigant tenint en compte que malgrat l’avanç aconseguit, este material “no funciona a la velocitat que es necessita per al procés d’impressió 3D”. “Per això volem continuar treballant”, ha dit.
Miguel Sánchez ha ressaltat la conveniència de seguir estudiant i fent proves amb la palla de l’arròs, tenint en compte que és també un material “econòmic” i que oferix possibilitats per a “reciclar un material que no té un altre ús”. Ha detallat que per a ser utilitzada en estos casos la palla de l’arròs ha de ser triturada, fins a fer-la com les serradures, amb la finalitat d’obtindre després una pasta per a començar a treballar i crear la figura que es projecte.
L’investigador ha afegit, després de preguntar-li pels terminis del seu estudi, que es preveu en tres mesos obtindre “un xicotet resultat” que no serà “el final del camí” sinó “el següent pas”. Alhora, ha comentat que la UPV està treballant en estes qüestions “de la mà d’alguns artistes i tallers fallers, tenint en compte que això no té sentit si es fa d’esquena a ells”. Tot i això, ha precisat que “no es té una solució completa” per a ells i que “encara és d’hora per a plantejar l’ús massiu d’esta tecnologia”.
MILLORAR LA SALUT DELS ARTISTES
Sánchez ha considerat que els artistes fallers són receptius a canviar la seua forma de treball i a utilitzar nous materials i tecnologies encaminades a una millor sostenibilitat. “Molts tallers estan introduint noves tecnologies a una velocitat important. No crec que hi hagi una oposició sobre esta qüestió”, ha dit, i alhora ha ressaltat que amb l’ús de materials menys contaminants també es planteja reduir l’exposició dels artistes a agents que poden ser problemàtics per a la seua salut”.
Per la seua banda, l’alcalde de València ha valorat, com també ha fet Fuset, que a més d'”avançar per a solucionar un problema mediambiental com la crema de la palla de l’arròs”, s’endavant per a donar alternatives a la crema de materials contaminants en la ‘cremà’ i en “garantir la salut laboral dels artistes fallers”.
“Volem buscar nous materials sense estos problemes i introduir les noves tecnologies en les falles. Ens interessa moltíssim treballar amb la gent que entén per a buscar eixides. És una idea interessant i el cost que plantegen és raonable”, ha asseverat Ribó.
El professor Rubén Tortosa, d’altra banda, ha agraït l’interès de l’Ajuntament de València per la investigació dels materials alternatius per a les falles que es realitza en la UPV i ha valorat que responsables municipals s’hagen traslladat a estes dependències acadèmiques per a conèixer-la de primera mà.
“Parlem d’investigació, és laboratori, s’estan fent les proves i tenim molt interès”, ha asseverat Tortosa, que ha ressaltat que tot este treball es porta a terme de manera transversal entre diferents servei de la UPV com Belles Arts, Enginyeria de l’Edificació, Informàtica, Química i Tecnologia dels Aliments.
NOUS MATERIALS EN LA FALLA MUNICIPAL
El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, que ha agraït la tasca dels investigadors de la UPV, ha avançat que en la pròxima falla municipal es podrà trobar, si dóna temps, alguna peça feta amb els nous materials que planteja esta institució acadèmica.
“El meu desig és que el projecte siga un èxit i que en un futur, no molt llunyà, la Falla de la Plaça de l’Ajuntament siga un exemple d’avantguarda també en els materials, que no suposen un risc per a la salut dels artistes fallers i permeten una combustió més neta i espectacular”, ha apuntat l’edil, que ha confiat també que la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat siga també “un estímul” al camp de la investigació.