L’Ajuntament de València manté el canvi de carrers per a reconciliar la ciutat “amb la legalitat”

  • L'Ajuntament de València continuarà amb la decisió de canviar la denominació de 51 carrers i places de la ciutat per a "reconciliar" la capital valenciana "amb el passat, amb el present, amb el futur i amb la legalitat".

VilaWeb

Redacció

25.05.2017 - 19:04
Actualització: 25.05.2017 - 22:31

VALÈNCIA, 25 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de València continuarà amb la decisió de canviar la denominació de 51 carrers i places de la ciutat per a “reconciliar” la capital valenciana “amb el passat, amb el present, amb el futur i amb la legalitat”.

Així ho ha indicat este dijous la regidora de Cultura, Glòria Tello, durant el ple ordinari de maig celebrat en el consistori i en resposta a la moció presentada pel PP per a sol·licitar la paralització d’este canvi de noms engegat per a complir l’arreplegat en la Llei de Memòria Històrica.

La proposta ‘popular’, que han recolzat PP i Ciutadans (Cs), demanava com ha explicat el regidor de la primera d’estes formacions Alfonso Novo portar a cano la modificació de la designació dels carrers amb un “criteri consensuat” entre tots els grups representats en la corporació local. Novo ha demanat “sensibilitat i sensatesa” en este tema i ha criticat que no es compte amb “els informes municipals” necessaris.

El representant del grup municipal ‘popular’ ha demandat que “es deixe sense efecte el canvi de noms” fins a aconseguir el consens que reclamava. Alfonso Novo ha advertit també dels “hipotètics perjuís” que la mesura causarà als veïns, els professionals i les empreses dels carrers afectats.

En resposta al PP, Glòria Tello ha destacat que els noms que es llevaran i els nous conviuran durant tot l’any en la llista de carrers per a evitar problemes, al mateix temps que ha acusat el PP de “posar traves i excuses per a continuar en la il·legalitat”. L’edil ha defès la modificació i ha dit que “naix de la transversalitat i de la participació ciutadana”, a més de subratllar la necessitat d’assumir la Llei de Memòria Històrica, “aprovada fa ja una dècada”.

El debat d’esta moció s’ha iniciat amb la intervenció del coordinador del Grup de Recuperació de la Memòria, Matías Alonso, en representació dels veïns de Torrefiel. Alonso ha qualificat de “fita” l’acord. Per la seua banda, durant el debat, la regidora de Cs Amparo Picó ha defès l’emplene de la Llei de Memòria Històrica i ha assenyalat que el PP “va tindre set anys per a fer-la complir”, però ha recolzat la seua moció per a aconseguir ara “consens i participació”·

Tello ha manifestat que no es tracta d’un acord estèril ni fruit del capritx” i ha ressaltat que tots els canvis han sigut estudiats i recolzat per especialistes de la Universitat de València, mentre que Novo ha afirmat que el govern local “ha fet el que ha volgut” i Picó ha apuntat que “tan important és aplicar la llei com fer-ho de la forma més correcta possible”.

CONCERTS EDUCATIUS

D’altra banda, en el ple s’ha rebutjat amb els vots de l’equip de govern una moció de Ciutadans sobre la llibertat d’ensenyament. Abans de debatre’s esta iniciativa ha intervingut en el ple una representant de l’associació catòlica de pares del col·legi La Purísima, que s’ha referit a “la inquietud que es viu en centenars de famílies valencianes” i ha demanat a l’alcalde que recolze “la llibertat d’ensenyament” i demane al conseller d’Educació, Vicent Marzà, que “no tanque aules concertades”.

El portaveu de Cs, Fernando Giner, ha defès la Llei Reguladora del Dret a l’Educació, de 1985, “que establix un sistema dual que seguix funcionant” i ha parlat de “sistemes complementaris que poden conviure”. El regidor del grup ‘popular’, Cristóbal Grau, ha considerat que la decisió de la conselleria que afecta els concerts escolars és “un assumpte polític amb el qual es buscava adoctrinar”.

En resposta a l’oposició, la regidora d’Educació, María Oliver, ha afirmat que la de Cs era “una moció perversa amb la qual es rebrega la paraula lliberteu com si fóra un xiclet”. L’edil ha manifestat que “el dret a la llibertat d’elecció de centre no apareix en l’article 27 de la Constitució”.

PLANES D’EMERGÈNCIA

D’altra banda, en el ple s’ha rebutjat una altra moció de Ciutadans que demanava realitzar un pla d’evacuació i emergència dels polígons industrials de Vara de Quart i Forn d’Alcedo. La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha explicat que ja “existix una normativa i un rigor tècnic per a determinar què procediment seguir en casos d’emergència” i que “totes les empreses que hi ha en eixos polígons ja tenen plans de protecció que són obligatoris per a obtindre llicència”.

Igualment, s’ha descartat la moció de Cs que sol·licitava establir “de manera urgent i efectiva, els mecanismes necessaris per a procedir a la depuració dels drets pendents de cobrament per qualsevol de les circumstàncies establides en la normativa vigent”. L’edil d’Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat la iniciativa es rebutjava “perquè no té cap transcendència”. “La nostra prioritat no és llevar paper, sinó aconseguir que pague tothom i augmentar la recaptació”, ha dit.

PLA D’AJUST

En el ple s’ha donat compte, d’altra banda, de l’informe de l’interventor general sobre la intervenció del Pla d’Ajust previst en l’article 7 del Reial decret Llei 4/2012 de 24 de febrer corresponent al primer trimestre. Així mateix, s’ha informat sobre la justificació de les aportacions als grups polítics municipals a càrrec del pressupost municipal 2016 i de l’informe de l’interventor general sobre avaluació del compliment de la normativa en matèria de morositat en l’exercici 2016.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor