L’Ajuntament de València distingirà l’AVM3J, Lambda i la Setmana Santa Marinera

  • Els grups municipals a l'Ajuntament de València han aprovat per unanimitat les propostes d'honors i distincions de la ciutat

VilaWeb

Redacció

23.06.2016 - 18:20
Actualització: 30.09.2016 - 13:22

VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)

Els grups municipals a l’Ajuntament de València han aprovat per unanimitat les propostes d’honors i distincions de la ciutat, entre les quals s’inclou l’Associació de Víctimes del metro 3 de Juliol, el col·lectiu Lambda, la Setmana Santa Marinera o i l’Arxiconfraria de la Nostra Senyora de los Inocentes Mártires i Desemparats.

En total s’inicien 12 mocions per a reconèixer diverses persones i col·lectius “per les seues trajectòries vinculades amb la ciutat”. Així, s’ha aprovat el nomenament de fills i filles predilectes de València per al coreògraf Nacho Duato, l’activista ciutadana Sol Romeu, el fotògraf Francesc Jarque i l’economista Antonio Casanova.

Alhora seran reconeguts com a fills adoptius de la ciutat l’oncòloga Anna Maria Lluch i el sacerdot i periodista Emili Marín. S’ha aprovat a més la concessió de la medalla d’or de la ciutat al Col·legi de Farmacèutics, Lambda, l’Associació de Víctimes del metro 3 de Juliol, la Setmana Santa Marinera i l’Arxiconfraria de la Nostra senyora de los Inocentes Mártires i Desemparats. Finalment es concedirà a títol pòstum la distinció de regidor honorari a l’advocat Alberto García Esteve.

La regidora de l’àrea de Cultura, Glòria Tello, ha subratllat que les persones i les institucions que reben estes distincions “destaquen per la seua important trajectòria professional i vital, de servici al poble valencià, i col·laboren activament en la dignificació de la imatge de la nostra ciutat com a bressol de cooperació, esforç i dedicació encaminats a la millora de la nostra societat”.

L’acord tancat a la comissió impulsa les actuacions per a concedir la distinció de “regidor honorari” a títol pòstum per la seua tasca “significativa” a València per a la transició a la democràcia a l’advocat Alberto García Esteve, nascut a la ciutat en 1919. Ha estat corresponsal i cronista de la Guerra Civil, un ferm defensor de l’amnistia als presos polítics dins del Col·legi d’Advocats, va fundar CCOO PV durant la transició i ha estat regidor de l’Ajuntament i membre del Consell Valencià de Cultura.

També s’ha acordat iniciar els tràmits per a la concessió de la medalla d’or de la ciutat al Molt Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València, que enguany celebra el seu 575 aniversari.

També es concedix la Medalla d’Or de la ciutat a Lambda, constituït fa tres dècades “per a defensar els drets del col·lectiu LGTB per la seua situació de discriminació legal i de marginació social”. L’entitat realitza una àmplia tasca de difusió, informació i educació a la societat i alhora lluita “per la completa igualtat social i legal de totes les persones, fomenta la salut, la participació social i la solidaritat i oferix servicis de suport”.

A més, es concedirà la Medalla d’Or de la ciutat a l’Associació de Víctimes del metro ‘3 de juliol’, creada fa 10 anys després de l’accident en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides. En este cas es destaca “la consciència solidària de l’associació i la seua recerca de justícia malgrat la insensibilitat dels responsables polítics del moment, una cosa que l’ha convertit en un referent del moviment ciutadà”.

També s’ha aprovat començar els tràmits per a concedir la medalla d’or de la ciutat a la Setmana Santa Marinera de València, que té la distinció com Festa d’Interès Turístic Nacional, i a la Reial Arxiconfraria de la Nostra Senyora de los Inocentes Màrtirs i Desemparats, amb una història que es remunta a 1413, quan els administradors de l’Hospital dels Innocents han aprovat la seua creació per a fomentar la cooperació, l’empara, la protecció i el servici als malalts.

CIÈNCIA, ART I CULTURA

D’altra banda, la comissió ha acordat el nomenament com a fills i filles predilectes de la ciutat per al ballarí i coreògraf Nacho Duato (València, 1957); Sol Romeu, “destacada activista” de l’acció veïnal i la participació ciutadana per a la millora de la ciutat; l’economista Antonio Casanova, president de Casa Caritat des de fa 16 anys i el fotògraf Francesc Jarque.

Finalment, la comissió també ha aprovat iniciar les actuacions per considerar l’oncòloga Anna Maria Lluch i el sacerdot Emili J. Marín, fills adoptius de la ciutat.

CANVI EN EL MODEL

El grup popular al consistori, a través del seu portaveu Eusebio Monzó, ha qüestionat el sistema utilitzat pel govern municipal tripartit perquè els grups polítics proposen els seus candidats per a rebre els Honors i Distincions.

“El nombre de propostes per a consensuar les candidatures a les quals atorgar els màxims reconeixements de la ciutat no pot estar determinat en funció de quotes de representació política”, ha qüestionat i ha suggerit que per a pròximes convocatòries l’elecció de les candidatures “es consensue des del principi conjuntament atenent criteris de mèrits, arrelament i reconeixement social, sense que hi haja una limitació de candidatures als grup polítics”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor