08.06.2017 - 19:39
La universitat edita el llibre ‘Mariola des de dins i des de fora. Efectes interns de l’estigma territorial’
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)
L’Ajuntament de Lleida ha potenciat l’estigmatització del barri de La Mariola de Lleida a través de l’urbanisme, amb la falta d’equipaments de ciutat i de monuments, de suport a empreses i comerços, la concentració d’habitatge públic i els desplaçaments i reallotjaments, segons l’investigador de la UdL Juan Manuel Solís.
Segons un comunicat de la universitat, aquesta és la conclusió del llibre de l’investigador, titulat ‘Mariola des de dins i des de fora. Efectes interns de l’estigma territorial’, publicat per la UdL en la col·lecció Espai / Temps que s’ha presentat aquest dijous.
El llibre, fruit d’una tesina de màster presentada el 2014, analitza les conseqüències internes i externes de l’estigmatització del barri, fent un repàs a la seva història a partir de la veu dels seus habitants, el paper de l’administració en la fixació d’aquest estigma, i de quina manera la violència soferta, sigui estructural, simbòlica i institucional, ha provocat la falta d’organització i de resistència al barri.
Estructurat en dues parts, una teòrica i metodològica, i una altra etnogràfica, l’estudi posa de manifest que La Mariola és actualment una zona de control social de la pobresa i d’aquesta manera la veuen els seus habitants.
L’autor sosté que aquesta situació es deu en bona part a la ineficàcia de les institucions i al tracte desigual rebut en comparació a altres barris de la ciutat.
“A tot això se li sumen els prejudicis dels lleidatans sobre un barri on no existeix –afirma l’autor– una gran activitat criminal ni exagerada venda pública de drogues”.
“Uns prejudicis –continua– que també tenen els treballadors socials respecte als habitants del barri, els que sofreixen aquesta doble discriminació: la de les institucions, organitzacions i empreses, que es tradueix en els accessos al mercat laboral i els habitatges, i la que es produeix des de fora i fins i tot dins del mateix barri entre diferents sectors”.
L’obra acaba amb una sèrie de propostes per recuperar La Mariola, no només per als seus habitants sinó per a tota la ciutat de Lleida, com reduir la contínua presència policial al barri; mesures d’inserció laboral i la implantació d’una renda bàsica ciutadana que allunyi joves, dones i aturats del treball informal o il·legal.
També planteja la creació de comerços i empreses al barri i la cessió d’habitatges buits en possessió de l’administració i les entitats bancàries a la ciutadania.