L’Ajuntament de Castelló proposarà al ple de normalitzar el nom de la ciutat

  • El govern vol que s'acabi la doble denominació 'Castelló-Castellón'

VilaWeb
Redacció
04.02.2018 - 20:09
Actualització: 05.02.2018 - 00:04

L’Ajuntament de Castelló proposarà en el pròxim ple municipal que comencin els tràmits per a normalitzar el nom de la ciutat i del districte marítim. La proposta de la Regidoria de Normalització és avalada per un informe lingüístic i per un altre de caràcter jurídic.

El regidor Ignasi Garcia ha defensat en un comunicat la iniciativa i ha manifestat la confiança que tots els grups municipals l’avalin, perquè des del govern local se senten impulsats i avalats per un manifest que ha estat signat per gent com ara el filòleg Germà Colon, fill predilecte, el cronista de la ciutat, Antonio Gascó, i els professors i estudiosos Vicent Garcia Edo i Vicent Pitarch i Almela’.

Segons Garcia, aquests experts afirmen en el manifest que la lletra ena final de ‘Castellón’ és aliena a la història de la història i la cultura de la ciutat: ‘Que bo que seria la recuperació del nom únicament en valencià, tant per raons històriques i filològiques com de dignitat i estètica, i més tenint en compte que aquesta decisió no causaria danys d’interpretació a tercers’, ha dit.

I ha afegit: ‘Els especialistes consideren que “Castelló” és la denominació tradicional, històrica i legal i, per tant, la més adequada al marc institucional. És resultat de l’evolució directa de la construcció medieval, “Castellu”, amb el sufix diminutiu “-one” ‘, mentre que l’augmentatiu “Castellón” en castellà designa un castell gran, dimensió que no va tenir mai el Castell Vell, llar pairal del nostre poble.’

Reparació històrica
El responsable de Normalització Lingüística ha insistit a dir que és una reparació històrica i que és documentat de sobres que el nom original i correcte de la ciutat és ‘Castelló’. I ha afegit: ‘És també una exigència filològica, perquè s’ha demostrat repetidament que la ena final contravé la gramàtica i l’ortografia i que va ser un intent de castellanitzar el nom després de l’aprovació del decret de Nova Planta.’

Per això ha dit que s’havia d’acabar la doble denominació, cosa que ‘només crea incomoditats i no beneficia ningú’. I ho ha reblat així: ‘Estem convençuts que el canvi és bo per a la nostra llengua i per a la nostra ciutat, perquè és una manera de rememorar d’on venim i qui som i de demostrar que, en lloc de diluir el nostre nom original, ens sentim orgullosos dels nostres orígens, d’allò que ens identifica i de la llengua que parlem.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor