22.07.2016 - 16:48
|
Actualització: 22.07.2016 - 17:00
El tinent de batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha anunciat aquest divendres en el plenari que el govern municipal retirarà ‘l’estàtua que resta en aquest ajuntament i que era un obsequi seu al consistori’ perquè consideren que no és el seu lloc adequat. Així mateix, Pisarello ha afegit que obriran ‘un debat sobre l’esment a Samaranch’ en nom del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, situat a la recta de l’estadi, a Montjuïc. Pisarello ho ha dit en resposta a una pregunta de la CUP que li demanava retirar l’estàtua i el nom degut al seu ‘passat franquista’.
Pisarello ha començat la seva intervenció dient que la figura de Samaranch és ‘controvertida’ perquè molts barcelonins el valoren per la tasca que va fer en el camp de l’esport, al capdavant del COI i per haver ajudat a que Barcelona fos seu olímpica. El tinent de batlle ha continuat ‘també es cert que ha aflorat una cara amagada molt de temps que és la del Samaranch declaradament franquista’ i ha recordat que la ciutat suïssa de Lausana, la seu del Comitè Olímpic Internacional, va rebutjar fa 16 anys atorgar-li el títol d’honor ‘precisament per aquest passat franquista’. A continuació, Pisarello ha dit que el govern municipal ‘troba adient retirar’ l’escultura, tal com demanava la CUP i ‘debatre’ què fer amb el nom del Museu Olímpic de l’Esport, ubicat a la recta de l’estadi a Montjuïc i que també porta el seu nom.
L’estàtua a que ha fet referència la CUP és en realitat una escultura de bronze ubicada al pati de l’Ajuntament, proper a la façana principal de la Plaça Sant Jaume. És una bossa d’esport amb les cinc anelles olímpiques. Damunt el marbre que la sosté s’hi llegeix que qui fou president del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, la va regalar al consistori per recordar que la ciutat va ser la seu dels Jocs Olímpics del 1992. El nom de Joan Antoni Samaranch es va afegir al Museu Olímpic de l’Esport l’any 2010, a petició del llavors alcalde socialista Jordi Hereu. Va ser el 30 d’abril, nou dies després de la mort de Samaranch, el 21 d’abril.