12.07.2017 - 13:48
|
Actualització: 12.07.2017 - 14:38
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que no concedirà la llicència al grup inversor Praktik per construir dos grans hotels a Drassanes. El govern basa la seva decisió en la recent sentència del TSJC que anul·la el Pla d’Usos de Ciutat Vella de l’any 2013, amb el qual la cadena hotelera havia defensat fins ara la legalitat del seu projecte. La tinent de batlle d’Urbanisme, Janet Sanz, interpreta que la sentència és ‘demolidora’ perquè ‘determina que allò que estigui en marxa, pendent d’obtenir la llicència, no podrà obtenir-la’. Sanz ha avançat que el govern revisarà tots els permisos hotelers concedits d’acord amb el Pla d’Usos que CiU va aprovar el 2013, mentre insta els responsables de Praktik a seure amb el govern i els veïns per definir què es podrà construir ara al solar de Drassanes.
El govern de Barcelona entén que la sentència del TSJC és una ‘confirmació’ dels ‘dubtes jurídics i tècnics’ que planaven sobre el projecte de la cadena hotelera Praktik per construir dos hotels de 200 places al solar de Drassanes. Al mateix temps, conclou que significa una ‘victòria’ pels veïns que s’oposaven a l’obertura d’aquests establiments, i que havien denunciat presumptes irregularitats davant l’Oficina Antifrau i la Síndica de Greuges.
Janet Sanz ha destacat que el Pla d’Usos que el govern de Xavier Trias va aprovar l’any 2013 marcava com a objectiu equilibrar els hotels amb el dret a l’habitatge, però alhora l’articulat permetia incrementar un 345% el nombre de places hoteleres. ‘Era una eina arbitrària’, ha afirmat Sanz, que ha definit el Pla anul·lat per la justícia com un ‘nyap urbanístic que no responia als interessos generals’.
La tinent d’alcalde d’urbanisme ha advertit que la nul·litat del Pla d’Usos i la consegüent denegació de llicències a Pràktik que ha decidit el govern poden comportar una indemnització a la cadena hotelera. ‘La normativa permetia uns drets que van generar les expectatives d’un promotor, i ara es veuen frustrades’, ha explicat, sense detallar quina pot ser la quantitat econòmica d’aquestes indemnitzacions.
Al mateix temps, el govern també ha assenyalat que la sentència del TSJC comportarà una revisió de tots els projectes hotelers autoritzats a Ciutat Vella d’acord ambl Pla d’Usos del 2013, si bé la regidora del districte, Gala Pin, ha matisat que això no comportarà la revocació automàtica de les llicències. ‘Hem d’analitzar cas per cas. Les revocacions no són tan senzilles’, ha subratllat la regidora.
Pendents del futur del solar
El govern municipal ha recordat que la nul·litat del Pla d’Usos de 2013 comporta que el planejament vàlid per regular la zona passa a ser el de l’any 2010, el qual veta explícitament l’ús hoteler al solar de Drassanes, de manera que l’espai es podria destinar partir d’ara a oficines o ús residencial. Mentrestant, el govern continua treballant en la redacció d’un nou Pla d’Usos pel conjunt del districte.
‘Tenim l’oportunitat de posar l’urbanisme al servei de les entitats de la ciutat per veure a què s’ha de destinar el solar’, ha explicat Janet Sanz, demanant a Praktik que consensuï el futur de l’espai amb els veïns i amb el govern. Al mateix temps, el govern ha instat de nou la Generalitat a protegir l’espai, el qual està catalogat com a Bé d’Interès Nacional.