20.09.2016 - 17:28
|
Actualització: 20.09.2016 - 23:38
L’Ajuntament de Barcelona mantindrà les dues estàtues franquistes que s’instal·laran davant el Born Centre Cultural amb motiu de l’exposició ‘Franco, Victoria, República. Impunitat i espai urbà’, perquè no ha reeixit la proposició de CiU que en demanava la retirada i que s’ha votat a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports. La proposta ha obtingut quinze vots a favor –només ha rebut el suport d’ERC–, 15 en contra, de Barcelona en Comú i PSC, i les abstencions de PP, Ciutadans i la CUP. El primer tinent batlle de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha dit que l’objectiu de l’exposició, que s’inaugurarà el mes que ve, és discutir per primera vegada la història d’aquestes estàtues i fer una reflexió sobre la impunitat del franquisme. Per contra, el regidor Jaume Ciurana ha acusat l’equip de govern d’arrogància intel·lectual. Ha dit que estava sorprès per ‘la fredor asimètrica’ amb què l’equip de govern municipal ha tractat aquesta qüestió i ha advertit que les ferides de la guerra del 1936-1939 encara són obertes. Per ell, és un error ‘imposar criteris d’art contemporani en una exposició sobre memòria històrica’. Ha indicat que aquestes escultures havien estat un menyspreu constant a les víctimes.
En la mateixa línia que Ciurana, el regidor d’ERC Juanjo Puigcorbé ha dit que no es creia que l’exposició respongués a un ‘afany divulgador’ sinó que té voluntat de provocació. Segon ell, hi ha el risc d’assolir l’efecte contrari al desitjat i banalitzar la dictadura. També ha remarcat el malestar que abans de la inauguració algunes entitats memorialistes ja hagin expressat que se senten ‘ofeses i menystingudes’. Així mateix ha demanat a l’equip de govern que analitzi el ‘silenci complaent’ de la dreta espanyola, de qui ha dit que era ‘l’hereva ideològica i en alguns casos biològica’.
La CUP s’ha abstingut sobre la proposició de CiU per l’emplaçament de la mostra. La regidora Maria Rovira ha dit que la seva formació no discutia el ‘projecte museístic’ ni la intencionalitat. ‘És important posar sobre la taula la impunitat de què encara avui el feixisme gaudeix als nostres carrers’, ha dit. ‘No és la nostra voluntat ser censors polítics de l’exposició’, ha afegit, abans de demanar al govern municipal que en canviés l’emplaçament. Ha suggerit, per exemple, que s’instal·lés a la part baixa de la Rambla.
Abans, el tinent batlle Gerardo Pisarello havia defensat que l’objectiu de l’exposició era una reflexió sobre la impunitat del franquisme i havia posat èmfasi en l’evolució ideològica dels autors de les escultures, que primer van ser partidaris de la República, després van donar suport al franquisme i finalment van ser reconeguts pels governs de Jordi Pujol i Pasqual Maragall. Pisarello ha dir que era una exposició ‘rigorosa i solvent des del punt de vista acadèmic’ i ha justificat que es fes al Born perquè és ‘un centre de referència del memorial’.