19.07.2016 - 11:21
L’Ajuntament de Barcelona impedirà reobrir la Llibreria Europa a la seva ubicació actual, al barri de Gràcia, perquè no té llicència. Després de ser precintada per ordre judicial fa uns dies, arran d’una operació policial contra la difusió del discurs de l’odi, ara el consistori pretén que l’establiment no torni a obrir les portes, almenys en la seva ubicació actual, ja que el nou Pla d’Usos de Gràcia no permet obrir establiments de concurrència pública al carrer Sèneca. Entitats antifeixistes i antiracistes han donat suport al consistori en aquesta mesura.
El tinent de batlle Jaume Asens ha explicat aquest dimarts que l’Ajuntament va obrir el mes de març un expedient en descobrir que l’establiment no tenia llicència. A més, ha opinat que la llibreria era ‘un espai pantalla‘ per amagar la veritable activitat del local, la sala de conferències, on se solen fer xerrades sobre temes d’interès per la ultradreta i els neonazis.
En el marc d’una prova pilot de col·laboració amb la Fiscalia de Delictes d’Odi, el consistori va comunicar el fet al ministeri públic, que va demanar a l’Ajuntament que aturés l’expedient sancionador perquè hi havia oberta una investigació judicial de caràcter penal per difusió del discurs de l’odi. Els Mossos d’Esquadra van entrar al local el 8 de juliol i van detenir diverses persones i van decomissar nombrós material i llibres d’ideologia feixista. El seu propietari, Pedro Varela, no va ser localitzat, i es va presentar voluntàriament una setmana més tard al jutjat, que li va fixar 30.000 euros de fiança per evitar la presó provisional.
La policia catalana sosté que a través de la llibreria i de la pàgina web de l’associació Ojeda es dedicaven a vendre i distribuir material que promou l’odi i la discriminació, així com a difondre idees també encaminades cap a aquesta finalitat. L’Ajuntament es personarà com a acusació en la causa penal oberta contra la llibreria, ‘quarter general de l’extrema dreta a Barcelona’, i els dirigents de l’associació, en el marc d’una ‘actuació més proactiva’ contra les activitats i expressions de xenofòbia, homofòbia, masclisme i altres discriminacions.
Asens ha explicat que l’establiment, que funcionava des del 1992 com a seu de l’associació ultradretana CEDADE, mai ha tingut llicència. Es va obrir un expedient l’any 1999 que es va tancar sense massa explicació l’any 2000. Des d’aleshores no s’havia tornat a inspeccionar el local ni la seva documentació.
Amb la reforma del Codi Penal del juliol de l’any passat, també les persones físiques poden ser condemnades, cosa que ha facilitat el tancament del local del carrer Sèneca. Així, també s’ha pogut aplicar als detinguts i a Varela el delicte d’associació il·lícita, així com el de negar l’Holocaust, que fins ara no era delicte.
Entitats com SOS Racisme, Unitat contra el Feixisme, Amical Mauthausen, la CUP i Musulmans contra la Islamofòbia, han donat suport a l’Ajuntament en aquesta decisió.