L’Ajuntament de Barcelona espera un acord d’última hora perquè hi hagi correfoc a les festes de Gràcia

  • Les comissions enllesteixen els guarnits dels seus carrers amb un ull posat al cel: "Estem patint per la pluja"

VilaWeb
Redacció / ACN
14.08.2024 - 15:14
Actualització: 14.08.2024 - 15:15

La primera tinenta de batllia de Barcelona, i regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, espera que hi hagi un acord d’última hora entre les colles perquè la Festa Major de Gràcia tingui actes de foc. Així ho ha dit avui i poques hores abans que arrenqui la festivitat del barri, Bonet ha subratllat que és “l’objectiu pel qual tothom està treballant” i ha expressat el seu desig que “el problema es resolgui”. Sobre això, ha destacat que el consistori “posa tots els elements” damunt la taula i que, segons la regidora del districte, són “el consens polític, l’acompanyament i la posada a disposició de la mediació”.

Bonet ha posat l’accent en l’entesa entre les forces polítiques, “que no és fàcil” i ha deixat clar que d’aquesta polèmica “no se’n farà una qüestió política, perquè no ho és. Malauradament, s’ha de resoldre entre les colles”. D’altra banda, ha considerat que seria “una llàstima que la cultura popular no tingués un paper que sempre ha tingut i ha de tenir” a la Festa Major de Gràcia.

Alhora, les múltiples persones implicades ho fan molt pendents del temps i de si les prediccions de les darreres hores es compliran, o bé les tempestes passaran per llarg en el cas de la capital catalana. Davant aquesta incertesa, moltes de les estructures continuen tapades per plàstics, i d’altres no s’han arribat a col·locar per no haver-les de despenjar en cas que s’hagi de córrer. Binuesa, del carrer de la Providència, sosté que bona part del seu muntatge està fet, tot i que encara queden alguns detalls, com per exemple la portalada que és el més complicat de posar. “Estem començant a posar tot allò que va al mig, però a la vegada patint per la pluja”, afirma.

Enguany, el seu carrer ha apostat per crear un passadís ambientat en la cartellera de Las Vegas, combinant cartells antics, nous i d’altres d’inventats. Tot plegat ben farcit de “llums, neons i bombetes”. “Ens ho hem passat molt bé fent el muntatge perquè ens agrada”, admet. En el cas del carrer Verdi del mig, aquest any s’ha optat per un envelat típic de la cultura catalana.

La Susanna Font, una de les participants del muntatge del carrer, subratlla que també els inquieta el que pugui acabar passant amb la pluja, tot i que també deixa clar que no és una situació nova d’aquest any. “L’experiència ens diu amb quin material és millor treballar per evitar que, si plou, es faci malbé, tot i que depèn de quin tipus d’aigua caigui es pot fer malbé igual”, reconeix. Per Font, un dels principals inconvenients és el temps. “Estem preocupats per la feina que queda per fer, perquè són hores de treball que no pots utilitzar. L’estona de tapar les peces, destapar-les, tot moll, no treballes de la mateixa manera”, lamenta.

Unes festes multitudinàries

Les Festes de Gràcies se celebraran del 15 al 21 d’agost, tot i que començaran oficialment aquest dimecres amb el pregó. Com cada edició es preveu que sigui una cita multitudinària, una característica a la qual les diferents comissions ja estan acostumades. “Esperem molta gent”, diu Binuesa, “però des de fa temps fem coses perquè no sigui tan angoixant”. En la mateixa línia s’expressa Font, que assegura que durant tot l’any es busquen maneres d’evitar les massificacions, sobretot les nocturnes.

“Penso però que és un problema general, i no només de les Festes de Gràcia”, insisteix, “ens agrada que la gent vingui a veure els guarnits i, de fet, els fem per lluir-los”. Finalment, pel que fa a la suspensió del correfoc, Binuesa assegura que “sap greu” i Font lamenta que s’hagi anat “molt tard” a l’hora de discutir tot aquest tema i que s’ha de trobar “una solució”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor