10.06.2022 - 15:05
L’Ajuntament de Barcelona ha reactivat el pla de xoc contra els pisos turístics il·legals i ha detectat que amb el retorn del turisme postpandèmia torna a haver-hi pràctiques irregulars. En una primera inspecció s’han rastrejat més de 21.000 anuncis en diverses plataformes digitals i han detectat uns 360 pisos il·legals, sobretot a la plataforma Airbnb. Ara, demanaran a les plataformes la retirada dels anuncis i engegaran els expedients corresponents, que poden acabar amb sancions d’entre 3.000 i 60.000 euros.
La reactivació del pla permet de posar a treballar un equip de més de 70 persones, entre les quals 25 visualitzadors a peu de carrer, per evitar que torni l’activitat il·legal. La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ho ha fet públic en una compareixença amb la batllessa d’Amsterdam, Femke Halsema, amb qui ha explicat que comparteixen reptes com el turisme de masses.
De fet, ha explicat que Barcelona, Amsterdam i altres ciutats com Londres i París preveuen de demanar a la UE una regulació europea que protegeixi les grans ciutats i eviti processos d’especulació descontrolada. “És un problema compartit i un bon projecte europeu ha de garantir també el dret a l’habitatge”, ha dit Colau.
La petició, però, no es farà fins a després l’estiu. La batllessa d’Amsterdam ha celebrat la trobada amb Colau i ha dit que espera poder continuar treballant juntes perquè les institucions europees trobin solucions. “Estaré encantada de seguir el seu camí”, ha dit sobre Colau. La batllessa de Barcelona ha afegit que també cal treballar aquesta qüestió amb la Generalitat i l’estat espanyol, i ha lamentat que no ha rebut cap ajuda per part del govern per fer cap inspecció o control.
Les dues batllesses han parlat d’aspectes com el debat sobre els vols low cost, la necessitat de millorar les connexions en tren i també de limitar creuers i regular allotjaments turístics. Sobre aquest darrer punt, Colau ha reivindicat que Barcelona va ser “pionera” amb la regulació del 2016, que ha permès de tancar milers d’allotjaments turístics il·legals. Amb tot, ha reconegut que el problema no està resolt perquè s’ha detectat la reactivació de males pràctiques. Per això, ha justificat, s’ha recuperat el pla de xoc previ a la pandèmia.
Femke Halsema ha compartit com la vida turística també ha tornat a la capital dels Països Baixos i amb ell l’emergència de fer front al turisme massiu, que es concentra sobretot en alguns punts d’Amsterdam: “Volem protegir la ciutat i estem molt interessats en les polítiques de Barcelona i combatre pisos il·legals.”