L’Ajuntament d’Arenys de Munt, primera institució a reclamar la derogació de la Llei d’Amnistia del 1977

  • Aquesta llei va fer possible l'alliberament dels presos del franquisme, però també va eximir de responsabilitats els partidaris de la dictadura

VilaWeb
Redacció
29.12.2016 - 22:00
Actualització: 30.12.2016 - 00:17

L’Ajuntament d’Arenys de Munt ha aprovat una resolució per reclamar la derogació de la llei d’amnistia del 1977. És la primera institució del país que fa una demanda com aquesta.

La llei d’amnistia va servir per a deixar en llibertat els presos del franquisme, però també va servir per a eximir de les seves responsabilitats els dirigents de la dictadura. Amb els pas dels anys, cada vegada s’ha vist més clar que era concebuda com una llei de punt final i que la conseqüència principal va ser impedir de perseguir els responsables del franquisme.

El ple de l’Ajuntament d’Arenys de Munt ha aprovat per unanimitat la moció presentada per dos regidors que es van presentar amb les sigles de la CUP: Josep Manel Ximenis i Esther Sánchez. Hi han votat a favor ERC, CiU, CUP i PSC. L’únic regidor del PP no s’ha presentat a ple.

La moció reclama els punts següents:

«Primer. Posicionar-nos en contra de la Llei d’Amnistia del 1977 i la impunitat que implica dels crims comesos pel franquisme des del 1936 fins al 15 de desembre de 1976 i a favor que es jutgin els crims comesos pel franquisme.

Segon. Exigir al govern del Regne d’Espanya que derogui de forma immediata la Llei d’Amnistia del 1977, seguint les reclamacions de l’Oficina dels Drets Humans de l’ONU i de les associacions nacionals i internacionals.

Tercer. Exigir al govern del Regne d’Espanya la constitució d’una Comissió de la Veritat per investigar els fets, escoltar les víctimes i determinar els culpables dels crims comesos pel franquisme des del 1936 fins al 15 de desembre del 1976 per jutjar-los, tal com reclama l’ONU.

Quart. Demanar al Parlament de Catalunya que derogui expressament la Llei d’Amnistia del 1977 així com la resta de legislació repressiva produïda per la dictadura i revalidada pel règim constitucional espanyol del 1978.

Cinquè. Demanar al Parlament de Catalunya que creï una eina legal per a reparar els crims i la constitució d’una Comissió de la Veritat per investigar els fets, escoltar les víctimes i determinar els culpables.

Sisè. Demanar a les formacions polítiques del Parlament de Catalunya que incloguin en la futura República Catalana una Llei de Desfranquització per evitar la impunitat dels crims de lesa humanitat comesos al nostre país durant l’etapa franquista.

Setè. Comunicar aquests acords al president de la Generalitat de Catalunya, a la presidenta del Parlament de Catalunya, a les formacions polítiques al Parlament de Catalunya, al Govern del Regne d’Espanya, al Congrés Espanyol, a l’AMI, a l’ACM, a la FMC i al Consell Comarcal del Maresme perquè difonguin aquesta moció entre els seus associats.»

Ací podeu veure el contingut complet de la moció:

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor