31.10.2015 - 02:00
|
Actualització: 31.10.2015 - 18:03
Avui al vespre es lliuraran els XLIV Premis Octubre, en una gala al Mercat Central de València. Els Octubre són uns dels premis literaris més prestigiosos del país, organitzats per l’Editorial Tres i Quatre. Enguany, després de molts anys, tornaran a rebre el suport de les institucions que durant molt de temps havia estat negat per part dels anteriors governs del PP. La directora de l’Editorial Tres i Quatre, Laia Climent, parla de la importància que suposa la recuperació d’aquesta nit per la cultura del país.
—Són els Premis Octubre del canvi?
—Sí, són els premis del canvi. Ho hem notat. Des d’abans de l’època Zaplana a la Generalitat, ni tampoc des de l’època de Rita Barberá a l’ajuntament, no s’havia donat cap subvenció als Premis Octubre. Per tant, hem notat un canvi increïble. Penseu que ara hi ha una subvenció de la Generalitat Valenciana, una altra de la Diputació de València i una altra de l’Ajuntament de València. Però també hem de dir que el Principat continua subvencionant els premis. Hi ha el canvi al País Valencià, però continuem tenint el suport del Principat. Ha arribat el canvi des del punt de vista polític, però també des del punt de vista emotiu. Vull dir que, per exemple, que les universitats valencianes sempre hi han donat suport, però enguany, a més, han fet un conveni col·lectiu per a donar un suport institucional com a grup universitari: totes les universitats a l’uníson. En definitiva, és el mateix suport d’abans, però en canvia el sentit com a col·lectiu universitari. Jo destacaria, d’una banda, el suport polític institucional valencià, que això ens ha obert les portes i ens permet de tenir la il·lusió de continuar fent projectes i muntant moltes coses al País Valencià, però també hi ha un altre suport molt important: el suport humà. Mai no havíem tingut una llista d’espera com enguany. Hi ha molta gent que vol participar-hi i entrar en aquests Premis Octubre per formar part d’eixe canvi i d’eixa il·lusió que vivim al País Valencià. No és solament la part institucional, sinó també la part humana del poble valencià.
—Aquest suport institucional que torna després de molts anys de boicot, com es notarà?
—Hi ha unes paraules oficials que no hi havia hagut des de feia molts anys. Els Premis Octubre havien estat gairebé clandestins, a València. Ara hi ha unes paraules oficials del conseller de Cultura de la Generalitat i de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València que fan que s’institucionalitze tot molt més. També hi haurà la presència de molta gent del govern valencià i de les Illes i del Principat. És bonic, perquè tenim representació dels tres governs, com feia anys que no passava.
—Heu pensat a donar un nou impuls a la setmana dels Octubre els anys vinents?
—Sí, i tant. Passa que ara no puc dir en què. Però ja fem reunions amb vista a l’any vinent i encara no hem celebrat la d’enguany. Crec que serà molt interessant des del punt de vista de presa de consciència. Enguany la gala la fem al Mercat Central de València per impulsar el col·lectiu del mercat. No és simplement perquè siga bonic i un edifici cultural i històric, sinó per prendre consciència del que és aquest col·lectiu de comerciants que hi ha al mercat i unir forces amb ells. I l’any vinent hi ha una altra cosa bastant interessant que, a més, s’esplaiarà uns deu dies abans del sopar.