04.09.2019 - 13:40
|
Actualització: 04.09.2019 - 18:49
La comissió d’Afers Econòmics i Financers de l’eurocambra ha donat el seu vistiplau a Christine Lagarde com a nova presidenta del Banc Central Europeu (BCE) amb una àmplia majoria. Després d’una sessió de control avui al matí, els eurodiputats membres del comitè han decidit per 37 vots a favor, 11 en contra i 4 abstencions validar la seva candidatura. Ara, la francesa s’haurà de sotmetre al vot del ple del Parlament Europeu, si bé aquest no és vinculant per confirmar-la en el càrrec.
Els caps d’estat i de govern, que van acordar a principis de juny la nova cúpula de la UE amb Lagarde al BCE, l’hauran de ratificar a la cimera d’octubre després d’haver consultat amb la cambra europea per tal que assumeixi el mandat l’1 de novembre.
La candidata a presidir el Banc Central Europeu, Christine Lagarde, s’ha compromès a mantenir les polítiques d’estímul de la institució promogudes per Mario Draghi, i es mostra disposada la porta també a revisar el marc monetari en un context de debilitat econòmica i d’inflació ‘persistentment’ baixa.
En una compareixença a la comissió d’Afers Econòmics de l’eurocambra, Lagarde ha dit que cal agilitat al BCE i obrir un debat global, amb altres bancs centrals, sobre si el ‘marc monetari és prou robust per fer front als reptes del futur’. En aquest sentit, ha avançat que seria apropiat que el mandat del BCE de mantenir la inflació ‘per sota però propera al 2%’ pogués incloure també l’opció d’assolir-lo ‘per dalt’.
Lagarde s’ha compromès a ‘combinar un ferm compromís amb el mandat’ del BCE amb ‘l’agilitat d’adaptar-se a mesura que el món canvia’.
La fins ara directora general del Fons Monetari Internacional s’ha compromès a respectar el mandat del BCE, però també a ser àgil a l’hora de respondre als nous reptes monetaris i econòmics.
De fet, Lagarde ha dit que hi ha reptes importants perquè l’impacte de les polítiques no convencionals del BCE també genera ‘efectes colaterals’ que s’han d’abordar.
A més, la francesa ha reivindicat que cal tenir més compte el canvi climàtic i les creixents desigualtats també en aquesta institució de la UE, amb una aposta pels bons verds.
També ha fet un avís als estats, per exigir polítiques fiscals que ajudin a la política monetària. ‘Hem d’institucionalitzar més la cooperació i no només confiar que sorgirà en temps de crisi’, ha dit.
Christine Lagarde: sempre polèmica, sempre intentant ser la primera