L’advocat general del TJUE qüestiona els desnonaments en hipoteques abusives permesos amb un sol impagament

  • Spuznar recomana de cancel·lar aquestes clàusules i no suavitzar-les per començar o continuar una execució hipotecària ni tan sols si augmenten les quotes impagades

VilaWeb

Redacció

13.09.2018 - 12:58

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) qüestiona els desnonaments que es fan arran d’una ‘clàusula de venciment anticipat’ abusiva, que permet als bancs de donar per vençuda la totalitat del deute amb anterioritat del termini acordat quan el deutor incompleix un o més pagaments. El lletrat Maciej Szpunar s’oposa als desnonaments que es comencin per l’impagament, ‘en particular’, d’una mensualitat de la hipoteca i considera que ‘si un jutge nacional ha declarat el caràcter abusiu de clàusules de venciment anticipat, no pot iniciar —o continuar— un procediment d’execució hipotecària contra el deutor’, encara que els impagaments arribin, per exemple, a les 36 quotes.

L’advocat, que ha fet públiques les seves conclusions arran de diverses qüestions prejudicials plantejades al TJUE per la justícia espanyola, s’oposa, concretament, al fet que ‘si un jutge aprecia el caràcter abusiu d’una clàusula contractual que permet de declarar el venciment anticipat d’una hipoteca, en particular en cas d’impagament d’una única quota mensual, pugui mantenir la validesa parcial d’aquesta clàusula mitjançant la mera supressió del motiu de venciment que la converteix en abusiva’.

És a dir, segons les conclusions fetes públiques aquest dijous, Spuznar proposa eliminar del contracte les clàusules de venciment anticipats que permetin iniciar un desnonament davant d’un sol impagament i sense que pugui suavitzar-se ni modificar-se el nombre de quotes no pagades perquè el banc pugui impulsar una execució hipotecària.

En els casos sobre els quals s’ha pronunciat aquest dijous l’advocat general del TJUE són cinc assumptes en què hi ha involucrats Bankia, el BBVA i Abanca Corporación Bancaria. Els dubtes de procediment dels tribunals espanyols tenien en el seu origen quin havia de ser l’efecte de la clàusula de venciment anticipat en el marc d’una execució hipotecària en curs, tenint en compte que la jurisdicció de primera instància havia declarat el caràcter ‘abusiu’ de la clàusula de venciment anticipat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor