19.12.2022 - 20:25
|
Actualització: 19.12.2022 - 21:17
La directora Carla Simon, l’activista ShazraJaved, el voluntari lingüístic Jordi Esteban i el sociolingüista Miquel Strubell i Trueta, a títol pòstum, han rebut avui els premis Pompeu Fabra 2022. També l’han recollit el canal Fibracat TV, el Paraulògic i el portal de recursos lingüístics de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El Departament de Cultura ha lliurat els guardons de la novena entrega dels premis Pompeu Fabra, de foment de l’acció de la societat civil en l’impuls del català, i la setena entrega del premi Robèrt Lafont, en reconeixement de persones o entitats que han vetllat per la llengua occitana. En aquest cas, l’han rebut ex-aequo el lingüista Xavier Lamuela,i Lissa Escala, periodista i pionera de la ràdio en aranès.
Les bases dels Premis Pompeu Fabra estableixen sis categories. Els premiats corresponents a l’any 2022 han estat Carla Simón, directora d’Alcarràs, en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana. La realitzadora no ha pogut assistir al lliurament del guardó.
En la categoria socioeconòmica, l’empresa Fibracat. El joc Paraulògic ha guanyat en la categoria de comunicació i noves tecnologies, ex aequo amb el portal de recursos lingüístics de l’Institut d’Estudis Catalans.
En la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana, la vencedora ha estat l’activista ShazraJaved Qureshi; i en la de voluntariat lingüístic, el guanyador ha estat Jordi Esteban i Calm. Finalment, en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica, el premi es va atorgar a Miquel Strubell i Trueta en l’acte pòstum d’homenatge que se li va fer el mes de juliol.
El jurat de novena edició dels Premis Pompeu Fabra ha estat presidit per F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística, per delegació de la consellera de Cultura. També en formen part membres de l’Institut Ramon Lllull (IRL), de l’Institut d’Estudis Catalans, del Consorci per la Normalització Lingüística, de la Xarxa Vives d’Universitats i el Consell General de Cambres de Catalunya.
Els premis Pompeu Fabra van ser instituïts l’any 2008 per la Secretaria de Política Lingüística reconèixer i premiar les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana. D’ençà de l’any 2013 tenen una periodicitat biennal.
Premi Robèrt Lafont i clam per l’aranès
D’altra banda, també s’ha lliurat el setè Premi Robèrt Lafont, que guardona ex-aequo Xavier Lamuela, lingüista i sociolingüista, i Lissa Escala, periodista i pionera de la ràdio en aranès. El jurat ha posat en relleu la llarga dedicació d’ambdues persones en el coneixement i foment de l’aranès, tant des d’una perspectiva acadèmica i científica com de promoció i dinamització social per al seu ús.
El lliurament s’ha convertit en un crit d’alerta sobre la situació delicada de l’aranès, des del punt de vista del seu decreixent coneixement social i en plena reivindicació del govern de l’Aran perquè el Govern s’impliqui més en la defensa d’aquesta llengua cooficial. També ha aflorat el malestar a la Vall d’Aran perquè la nova llei de l’aprenentatge de les llengües a les escoles, aprovada el juny, no considera l’aranès com a llengua vehicular.
El premi Robèrt Lafont es va instituir l’any 2010 amb l’objectiu de reconèixer i premiar persones o entitats que s’hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic.