18.04.2024 - 21:40
Aquest cap de setmana, a Vic (Osona), es fa el Lactium 2024, la festa del formatge dels Països Catalans. És una experiència lúdica, cultural i comercial, amb tot d’activitats al parc de Jaume Balmes, molt a prop de la catedral. Hi participaran una quarantena d’artesans, deu més que no pas l’any passat, i s’oferiran més de dos-cents formatges per tastar i comprar al tall. És una cita única per als amants del formatge.
Un dels trets singulars de la jornada és que els productors són darrere el taulell i poden explicar el producte que elaboren i transmetre la cultura del formatge. Enguany es recupera el premi al millor formatge català i el mató hi tindrà més presència. Durant tot el cap de setmana, també hi haurà la plataforma Revolta Pagesa, que farà saber les seves reivindicacions per una pagesia digna i sobirana.
Quines activitats s’han programat? Quins formatges hi podreu tastar? Quan es lliurarà el premi al millor formatge català? Us detallem tot allò que heu de saber sobre el Lactium 2024, dia a dia.
Dissabte 20 d’abril: formatges de cabra, lliurament de premis i concert
El Lactium 2024 comença demà, dissabte 20 d’abril. S’han programat tota mena d’activitats, com ara tasts, concursos de formatges artesans i el premi al millor formatge català.
TxisBar: taules de formatges
De 10.00 a 21.00. El TxisBar és un espai de degustació, on el públic podrà tastar i descobrir tots els formatges que formen part del Lactium 2024. Cada fusta contindrà cinc formatges, confitura, galetes de cereals i una copa de vi.
Cada consumició costa dotze euros i l’activitat es fa al parc Balmes.
Lactoturisme: experiències entorn del formatge
A les 11.30. En aquest tast, podreu conèixer experiències i activitats que proposen algunes formatgeries per gaudir-ne amb companyia. Podeu informar-vos sobre les experiències de les Cabres d’en Peyu, del Mas l’Arbreda o de la formatgeria el Miracle, per exemple.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Formatges de cabra i vins del Montsant
A les 13.00. El segell Llet de Cabres Catalanes presentarà una iniciativa pionera nascuda per fer valer i defensar el sector ramader de bestiar cabrú a Catalunya. Ho podreu descobrir tot tastant formatges de llet de cabra i els vins del Montsant del Celler Cap de Ruc.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Els Camins de les Matonaires. Presentació i tast de Matons de Montserrat
A les 17.00. El parc natural de Montserrat i el Col·lectiu el Brogit mostraran una iniciativa que pretén de recuperar i senyalitzar els antics camins que seguien les matonaires per desplaçar-se dels masos a l’abadia de Montserrat per vendre matons. També se’n farà un tast.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
15è concurs Lactium i premi al millor pastís de formatge català 2024
A les 17.30. Es farà el concurs de formatges artesans i es lliuraran els premis. També es lliurarà el premi al millor pastís de formatge català 2024.
L’activitat és gratuïta i es fa a l’escenari TxisArts.
Tastar i conèixer experiències formatgeres d’Osona i el Lluçanès
A les 18.30. Osona i el Lluçanès contenen un catàleg ampli i divers de formatgeries artesanes que elaboren formatges i lactis excel·lents. En aquest tast se’n presentarà una bona mostra, en companyia de productes artesans fets a Osona i presents a Lactium.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Concert TRESC
A les 19.30. La cantautora Irene Cortés oferirà un concert.
L’activitat és gratuïta i es fa a l’escenari TxisArts.
Tast dels formatges guanyadors del concurs Lactium: formatges artesans catalans 2024
A les 20.00. Isabel Tutusaus, directora del concurs Lactium, explicarà el funcionament del concurs de formatges Lactium i podreu tastar-ne alguns dels que han estat mereixedors de la Medalla d’Or del quinzè concurs.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Diumenge 21 d’abril: tast de matons, presentacions de llibres i més música
El Lactium 2024 es clourà diumenge, 21 d’abril. Aquest dia també hi haurà taules de formatges, una jornada professional i la presentació de tres llibres, entre més activitats. Descobriu-ho a continuació.
TxisBar: Taules de formatges, les protagonistes
De 10.00 a 20.00. Diumenge també podreu tastar i descobrir tots els formatges que formen part del Lactium 2024. Cada fusta contindrà cinc formatges, confitura, galetes de cereals i una copa de vi.
Cada consumició costa dotze euros i l’activitat es fa al parc Balmes.
Les claus del comerç dels formatges artesans
De 10.00 a 14.00. Durant el matí hi haurà una trobada professional per fer un debat sobre la cadena de valor del formatge artesà català.
L’assistència és gratuïta, exclusiva per a professionals, però cal inscriure-s’hi. La trobada es fa a la Casa Ricart.
Tast i taller de matons
A les 10.30. El mató és probablement una de les especialitats làcties amb més tipicitat, tradició i reconeguda a Catalunya. Amb l’especialista i divulgadora Marta Roger, podreu tastar matons diferents i aprendre maneres diverses de preparar-ne a casa.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Formatge Convidat Lactium 2024: Bisqato
A les 12.00. Podreu descobrir Bisqato, una formatgeria responsable i singular dirigida per la Maria i en Miguel, dos veterinaris instal·lats a Guitiriz (Lugo). És una formatgeria que ha demostrat que es poden crear projectes amb valor afegit i sensibles amb l’entorn, en un dels territoris de Galícia més castigats per les crisis de la llet.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Conte il·lustrat
A les 12.00. Es presentarà el conte il·lustrat La mallerenga blava i el camí de la llet.
L’activitat és gratuïta i es fa a l’escenari TxisArts.
Presentació de llibres
A les 13.00. Maria Nicolau (Cremo!), Imma Puigcorbé (Vaques: històries d’una veterinària rural) i Pep Salsetes (De l’hort al plat) presentaran els seus llibres. L’acte el dirigirà i moderarà la periodista Laura Serra.
L’activitat és gratuïta i es farà a l’escenari TxisArts.
Fira de Sant Ermengol: muntanyes de formatges
A les 13.30. En companyia d’Aleix Solé, podreu tastar i descobrir formatges, formatgeries, personalitats, paisatges i actius turístics de temàtica formatgera per a gaudir-ne als Pirineus.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Botigues i formatges artesans
A les 17.00. Un altre tast, on podreu descobrir botigues especialitzades en la venda de formatge artesà. Gràcies als botiguers, podreu conèixer els projectes i tastar formatges presents a Lactium 2024.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Tast dels formatges guanyadors del concurs Lactium
A les 18.30. Amb Isaac Gelabert, podreu conèixer i tastar alguns dels formatges que han estat mereixedors de la Medalla d’Or del quinzè concurs Lactium.
L’activitat costa cinc euros i es fa a l’Aula del Formatge. Hi ha places limitades i cal fer-ne la reserva al punt d’informació de Lactium.
Música en directe
A les 18.30. El Lactium es clourà amb un concert de Pelat i Pelut, que presentaran el treball Termomix.
L’activitat és gratuïta i es fa a l’escenari TxisArts.
El mapa
En total, al Lactium d’enguany, hi haurà cinquanta-quatre expositors. A part de formatgeries, també hi haurà cerveseries artesanes i més establiments.