L’acte de comiat a l’escriptor, editor, traductor i pensador Manuel Costa-Pau es fa aquesta tarda

  • Fou un lluitador compromès amb la llengua catalana i els Països Catalans

VilaWeb

Redacció

01.06.2016 - 12:07
Actualització: 01.06.2016 - 12:08

L’acte de comiat a l’escriptor, editor, traductor i pensador empordanès Manuel Costa-Pau es farà avui a les sis de la tarda a la parròquia de Gaüses. Costa-Pau (Garriguella, 1936) es va morir dilluns a Girona als 80 anys. Diverses personalitats del país van mostrar el seu reconeixement per a l’escriptor, com ara el president Carles Puigdemont, que va dir que el seu record i el seu mestratge l’acompanyarien sempre: ‘Home de paraula viva i sàvia, patriota.’

Costa-Pau avia conreat diversos gèneres, des de la narrativa al periodisme passant per l’assaig i la poesia, i l’any 2012 va rebre el Premi Liberpress de literatura en reconeixement a la seva trajectòria, la ingent tasca editorial i el seu compromís amb la llengua i la llibertat. Quan tenia 3 anys, durant la reculada republicana del 1939, Costa-Pau es va exiliar juntament amb els pares i una germana i es va establir a Céret. Un cop va tornar de l’exili, va publicar el seu primer llibre de poesia, ‘Mont perdut’ (1955). Sota l’empara d’Òmnium Cultural, va ser un dels introductors del català a l’escola i durant tota la seva trajectòria ha compaginat la seva feina com a mestre amb la literatura, el periodisme i la tasca editorial. Un dels seus èxits literaris va ser l’assaig ‘Turistes, sirenes i gent del país’ (1967), on parlava del fenomen del turisme als Països Catalans. Se’n van fer diverses edicions i es va traduir a diferents llengües.

‘Un lluitador de la cultura d’ànima lliure’. La família de Costa-Pau recordava, amb aquestes paraules a les xarxes socials, l’esperit que va guiar la trajectòria de l’escriptor, editor, traductor i pensador. Nascut el 1936 a Garriguella, i establert des de fa més de cinc dècades a Gaüses, l’empordanès Manuel Costa-Pau ha mort aquesta passada matinada arran d’una afecció respiratòria.

El seu llegat literari, marcat per la defensa de la llengua i les llibertats, abasta des de la novel·la a la poesia, passant per l’assaig i el periodisme. Una vocació, la d’escriure, que va compaginar amb la seva tasca com a editor, sense abandonar la feina de professor.

Sota el seu mestratge va néixer l’editorial Llibres de l’índex (Costa-Pau va prendre’n part en la fundació) i l’any 1995 ell mateix va crear el segell Llibres del segle, que va dirigir fins ara fa sis anys, quan va deixar-ho per dedicar-se a escriure les seves memòries.

La seva joventut va estar marcada per l’exili. Als 3 anys, amb la retirada republicana, part de la família va creuar els Pirineus i es va establir a Céret. Manuel Costa-Pau en tornaria anys després. El 1955 va publicar la seva primera obra, el poemari ‘Mont perdut’, i a partir d’aquí va començar-se a introduir a la Barcelona clandestina, la de la defensa de la llengua durant les etapes fosques de la dictadura.

Manuel Costa-Pau va escriure regularment a la revista clandestina ‘La Jirafa’ i es va interessar pel teatre d’agitació política. Col·laborador habitual dels diaris ‘El Correo Catalán’ i ‘Telexpress’, va treballar a la redacció de l’Enciclopèdia Universal Espasa-Calpe, més endavant, va dirigir l’edició catalana d’Alfaguara.

Introductor del català a l’escola
Va ser a la darreria del franquisme, el 1967, quan Manuel Costa-Pau va escriure un dels seus èxits literaris: l’assaig ‘Turistes, sirenes i gent de país’. Una obra de la qual després se’n farien diverses edicions i traduccions a altres llengües.

Sota l’empara d’Òmnium Cultural, va ser un dels introductors del català a l’escola. L’any 1976, el Departament d’Ensenyament el va nomenar coordinador dels cursos de llengua i història a Girona. A partir dels anys 80, va compaginar la seva feina com a mestre amb la literatura, el periodisme i l’edició.

El 1984 va publicar ‘Els Països Catalans’ i, ja d’ençà que es va establir a Gaüses, va dur a terme una intensa activitat cultura i política en la defensa del català i la plena sobirania nacional. De la seva etapa de maduresa en són les novel·les ‘Janna’ (2011) i ‘Diana Palmer’ (2015). Fins al darrer moment, Manuel Costa-Pau ha treballat escrivint i revisant l’últim llibre que completarà la trilogia, ‘Àfrica’.

L’any 2012 va rebre el Premi Liberpress de literatura en reconeixement a la seva trajectòria, la ingent tasca editorial i el seu compromís amb la llengua i la llibertat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor