10.05.2016 - 17:53
|
Actualització: 10.05.2016 - 23:42
Podem i Esquerra Unida (IU) han publicat avui el text que detalla l’acord entre totes dues formacions polítiques. Es basa en cinquanta punts, un dels quals és el de ‘Dret de decidir’. En aquest punt s’apunta la convocatòria d’un referèndum per a decidir ‘el tipus de relació territorial que desitgin establir amb la resta d’Espanya’, però no especifica si serà sobre la independència.
Aquest és el text que parla sobre el dret de decidir:
«Obertura d’un ampli debat ciutadà sobre el reconeixement i les formes de l’exercici del dret de decidir en el marc del canvi constitucional. Reconeixement constitucional de la naturalesa plurinacional d’Espanya. Garantia constitucional del dret dels governs autonòmics a celebrar consultes a la ciutadania sobre l’encaix territorial de país quan una majoria ho demani amb intensitat. A l’empara de l’article 92 de la constitució espanyola, convocatòria d’un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgin establir amb la resta d’Espanya. Resulta fonamental la millora del marc democràtic actual per fomentar la participació ciutadana en l’activitat política. Per això impulsarem un conjunt de reformes que es podrien portar a terme mitjançant polítiques públiques, nova legislació o bé des de l’enfortiment de mecanismes com la iniciativa legislativa popular o el referèndum.»
El document, de 18 pàgines, conté els 50 punts essencials del programa comú, en què totes dues formacions pretenen assentar les bases d’actuació del futur govern per ‘respondre als grans problemes de la societat a curt i mitjà termini’. Es basteix entorn de cinc eixos temàtics: econòmic, social, político-institucional, ambiental i internacional.
Renda mínima de 600 euros
A més del referèndum de Catalunya, el document incorpora més mesures destacades, com ara una renda mínima garantida de 600 euros mensuals fins a un màxim de 1.290 euros segons el tipus de família, un subministrament mínim garantit d’electricitat i aigua i la creació d’un bo gratuït per a famílies sense ingressos. També un augment del salari mínim interprofessional per a arribar a 900 euros al 2019.
Dació en pagament retroactiva
En matèria d’habitatge, l’acord estableix el dret a la dació en pagament amb caràcter retroactiu i a la reestructuració del deute hipotecari. També reconvertir la Sareb en un instrument de gestió de l’habitatge de lloguer i fixar per llei el concepte de lloguer social perquè no superi el 30% de la renda familiar
Prohibició del ‘fracking’
Podem i IU també volen reformar el sistema elèctric i incloure-hi una auditoria del dèficit de tarifa, controls contra oligopolis i mesures per reduir el preu de l’energia, a més d’aprovar una llei de l’autoconsum. També proposen el tancament de la central de Garoña i la prohibició del ‘fracking’.
Nova via de reducció del dèficit
Així mateix, es comprometen a acordar amb les autoritats europees una nova via de reducció del dèficit, ‘coherent amb les necessitats de l’economia’ i la modificació de la llei d’estabilitat.
‘Paquet d’expansió fiscal’
El document programàtic es fixa com a objectiu d’apujar de tres punts sobre el PIB la recaptació d’imposts a través d’un ‘paquet d’expansió fiscal’ que, majoritàriament ‘aniria destinat a educació i sanitat’, perquè en dos anys es recuperés en aquests camps el nivell de despesa previ a les retallades.
Pla de lluita contra el frau
Un altre dels punts de l’acord és un pla de lluita contra el frau fiscal, amb un paquet de mesures contra els paradisos fiscals que, entre més, inclouen mesures per a saber qui són els titulars dels comptes bancaris a paradisos i noves mesures sancionadores que prestarien una atenció especial ‘als grups multinacionals’.
El document inclou també una reforma tributària que estableix un tipus efectiu mínim del 15% per a les grans empreses i un impost sobre transaccions financeres, a més d’un reforçament dels imposts sobre la riquesa, successions i donacions.
Banca pública
Podem i IU han acordat també de renegociar els termes del memoràndum d’entesa amb la UE per ‘aplicar una banca pública potent i eficaç a partir de les entitats ja nacionalitzades Bankia i Banc Mare Nostrum, que no seran reprivatitzades, a través de l’ICO’.
Dret de decidir
A més del referèndum a Catalunya, el capítol del ‘dret de decidir’ de l’acord entre Podem i IU inclou l’obertura d’un debat sobre l’exercici d’aquest dret, i proposa d’establir a la constitució el dret dels governs autonòmics a fer consultes sobre l’encaix territorial del país ‘quan una majoria ho demani amb intensitat’.
No al TTIP
El document també constat l’oposició d’aquests partits –i l’hipotètic govern que en pugui sortir– al Tractat Transatlàntic sobre Comerç i Inversions (TTIP), que és ‘una amenaça a la nostra sobirania i democràcia’, a més de la ratificació del tractat de comerç i inversió entre la UE i Canadà, el CETA.
Dret d’asil a migrants
En matèria d’immigració, l’acord proposa de tancar els centres d’internament i fer les modificacions legals necessàries per a garantir el dret d’asil, a més de l’eliminació del visat de trànsit als qui fugen de països en conflicte.
Derogació de la reforma laboral i la LOMCE
Els dos partits acorden també de derogar una sèrie de lleis del PP que consideren regressives, començant per la reforma laboral, la LOMCE i la ‘llei mordassa’.