03.05.2023 - 12:45
|
Actualització: 03.05.2023 - 12:46
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha descartat el transvasament d’aigua del Roine o del Segre com a mesura per fer front a la sequera que ara com ara viu Catalunya.
Així ho ha assegurat el director en una entrevista a RAC 1 en què també ha apostat per invertir en dessaladores i plantes de regeneració de l’aigua. Alhora, ha remarcat que cal treballar en conjunció amb els ajuntaments per connectar més poblacions a la xarxa supramunicipal. Aquest matí s’ha sabut que el govern, segons que ha confirmat l’ACN, està estudiant ampliar el pantà de Darnius-Boadella per aprofitar l’aigua que s’hi acumula fruit de les llevantades.
A parer de Reyes, la solució necessària per a pal·liar la sequera és aplicar mesures d’estalvi; invertir més recursos en plantes dessaladores com ara la del Prat (Baix Llobregat), la de la Tordera (Maresme) o la que està projectada a Cubelles (Garraf); com també apostar per la regeneració de l’aigua per a afavorir-ne el reaprofitament. “Espero que en els pròxims quatre anys puguem endreçar el servei d’aigua a Catalunya”, ha afirmat Reyes.
Quant a les informacions que han assenyalat que un 24% de l’aigua de les xarxes municipals es perd a causa de fuites i altres avaries, Reyes ha remarcat que “es tracta d’aigua no registrada, no de pèrdues”. Ha dit que si bé s’hi inclouen fuites i fraus, en aquest percentatge també es contempla l’aigua que els ajuntaments utilitzen, per exemple, per a netejar carrers o regar jardins.
Tardor d’emergència
Reyes ha reiterat que Catalunya entrarà en situació d’emergència aquesta tardor si no plou aquesta primavera. Ha dit que les precipitacions del passat cap de setmana han permès remullar el sòl i sumar dos o tres hectòmetres als embassaments. Amb tot, ha valorat que són “insuficients” per revertir la greu situació de sequera. “Hem guanyat un parell de setmanes”, ha apuntat el director de l’ACA que ha dit que caldria que plogués durant tot un mes sencer.
Pel que fa a les mesures que podrien aplicar-se si finalment es compleixen aquests pronòstics, s’ha mostrat partidari de reduir la pressió de l’aigua que surt de les aixetes, en comptes de fer talls puntuals “que poden malmetre la xarxa” i no són efectius.
Possible ampliació de Darnius-Boadella
Una altra de les mesures que l’ACA està estudiant per incrementar els recursos hídrics de Catalunya és ampliar la presa de l’embassament Darnius-Boadella (Alt Empordà).
Segons l’ACA, si el Darnius-Boadella guanyés més capacitat es podria aprofitar un fenomen meteorològic que a la zona es coneix com a ‘mugada’, atès que és emblemàtic de la conca de la Muga. Es tracta d’episodis de fort vent que al llarg de la història han comportat inundacions i pluges abundoses en poc temps. El projecte amb què treballa l’ACA pretén comprovar si, ampliant la presa, es pot retenir més aigua quan les mugades apareguin. D’aquesta forma es podria disposar de més recursos per a regar els camps de la zona.
A diferència del sistema Ter-Llobregat, que destina prop d’un 70% de l’aigua a l’ús domèstic i industrial, a Darnius un 60% de l’aigua serveix per a regar camps. La resta es fa servir per abastir municipis com Figueres, Cadaqués, Llançà, Roses o Empuriabrava.