09.03.2017 - 15:57
|
Actualització: 09.03.2017 - 16:22
Els directors de política lingüística de la Comunitat, Catalunya i Balears analitzaran junts per primera vegada l’homologació de títols
VALÈNCIA, 9 (EUROPA PRESS)
La XXII Jornada de Sociolingüística, que se celebrarà en el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València el 24 i 25 de març se centrarà enguany a analitzar els ‘Reptes socials i polítics de la normalització lingüística al País Valencià’ i reunirà tant experts del món acadèmic com representants polítics per a donar a conéixer de primera mà l’aplicació del Decret de Plurilingüisme, l’homologació de títols diferents territoris i el requisit lingüístic en la futura llei de la funció pública, normes que “calien”.
Així ho ha manifestat este dijous en roda de premsa l’acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la delegat a Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, Brauli Montoya, entitats que col·laboren en l’organització de la trobada al costat de la UPV, Ajuntament d’Alcoi, Coordinadora de l’Alcoià i el Comptat pel Valencià i Centre Ovidi Montllor. Han intervingut també la secretària de l’AVL Verònica Cantó i el tècnic lingüístic en la UPV, Josep Cortés.
Montoya ha explicat que la intenció d’esta jornada és “donar a conéixer” esta nova normativa sobre el valencià que “calia” i “contrarestar les crítiques en contra d’alguns sectors socials i ideològics”, doncs “la llengua és propietat de totes les ideologies” i, “o és de tots o acabarà sent de ningú”, ha advertit.
La cita arrancarà el divendres 24 a la vesprada amb el president de l’AVL, Ramón Ferrer, l’alcalde d’Alcoi, Antoni Ferrer i el conseller d’Educació, Vicent Marçà, que pronunciarà la conferència inaugural ‘Reptes socials i polítics de la normalització lingüística al País Valencià’.
El dissabte 25, el professor de la Universitat d’Alacant (UA) Vicent Brotons farà una ‘Anàlisi del Decret de Plurilingüisme’; el secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades, parlarà sobre ‘La nova llei de Funció Pública i la competència lingüística’; i, per primera vegada, junts en una taula redona, els tres directors generals de política lingüística de Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears, –Rubén Trenzano, Ester Franquesa i Marta Fuxà–, debatran sobre l”Homologació de títols de la llengua en els territoris de llengua catalana’.
Les jornades tindran també una part lúdica. Així, el divendres hi haurà una lectura dramatitzada de poemes de Joan Valls (1917-1989), en homenatge al centenari del naixement de l’autor alcoià, que estarà a càrrec de Rosanna Espinós, i el dissabte es realitzarà una ‘Ruta literària’ sobre el poeta en companyia de Francesc Gisbert i Ester Vizcarra, per la ciutat que va ser clau en la seua vida i obra.
A més, tots dos dies es podrà gaudir de sopar i menjar, respectivament, amb Filà Mudèjars. I el dissabte es farà una visita a l’exposició ‘Dones escriptores’.
“FER POSSIBLE VIURE EN VALENCIÀ”
Amb este programa, ha apuntat Montoya, la intenció és “arribar als usuaris” del valencià i “vetlar per l’ús social de la llengua”. En este sentit, ha assenyalat que el “problema” per a la normalització lingüística és el “desús” del valencià la “inèrcia del qual a la baixa va frenar l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià, però en els últims 20 anys –ha assenyalat– la cosa no ha anat gens bé” i “el coneixement del valencià es manté precàriament per prop del 50% de la població i el seu ús encara més baix”.
Davant esta situació, “reivindiquem recuperar la nostra llengua”, ha apuntat. En la mateixa línia, la secretària de l’AVL, Verònica Cantó, ha subratllat que esta edició de la Jornada Sociolingüística se centra precisament en els reptes de l'”ús” del valencià. “S’ha de fer possible viure en valencià”, ha defès.
En este sentit, ha puntualitzat que “no cal fer instrumentalització política de la llengua perquè s’embruta” i ha advocat per avançar en la normalització de la llengua en tots els àmbits socials. “Ja tenim les normes, ara interessa l’ús”, ha sentenciat.
En la mateixa línia, el professor Josep Cortés ha reivindicat que “la llengua és patrimoni de tots i cadascun des del seu àmbit contribuïx a sumar. Sumem, no enfrontem”, ha ressaltat.
La inscripció en les jornades es pot fer directament en la web www.sociolinguistica.eu fins al 22 de març. A un preu de 25 euros per al públic en general i de 20 euros per a estudiants, enguany la jornada serà reconeguda com a activitat formativa per la Conselleria d’Educació i els assistents tindran veu i podran participar del debat.