06.11.2016 - 13:30
|
Actualització: 07.11.2016 - 00:22
MADRID, 6 (EUROPA PRESS)
El qualificat com “històric” Acord de París contra el Canvi Climàtic, que es va adoptar el mes de desembre passat a la capital francesa, va entrar en vigor a escala mundial aquest divendres, sense la seva ratificació per part d’Espanya, a penes tres dies abans que comenci la Conferència de les Parts de la Convenció de Canvi Climàtic (COP22) que es farà en Marràqueix, des d’aquest dilluns 7 de novembre fins al 18 de novembre.
La seva activació es produeix, tal com es va acordar, 30 dies després que un mínim de 55 països que sumessin el 55% de les emissions globals de CO2 ratifiquessin el seu compromís de lluita per aconseguir que l’increment de la temperatura global del planeta es quedi per sota dels 2 graus centígrads una economia lliure d’emissions en la segona meitat de segle.
Espanya no ha ratificat encara l’acord formalment, tot i que sí va participar en la firma del mateix en una cerimònia auspiciada pel ja exsecretari general de l’ONU Ban Ki-moon el passat 22 d’abril a Nova York.
Sobre aquesta qüestió, el secretari d’Estat en funcions, Pablo Saavedra, ha explicat en una trobada amb els mitjans aquest dijous que ja està “tot preparat” però “no ha estat possible per part d’un Govern en funcions” i confia que el primer consell de ministres “ordinari” de la setmana que ve, l’executiu pugui elevar a les Corts Generals la seva ratificació i que el Parlament pugui tramitar-lo “en el menor temps possible” però no creu que Espanya pugui dipositar els seus instruments de ratificació durant la COP22, perquè el curs parlamentari portarà entre tres i sis mesos.
En aquesta línia, el nou ministre portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha confirmat en la seva primera roda de premsa després del Consell de Ministres d’aquest divendres que la setmana que ve s’aprovarà la ratificació del citat tractat perquè pugui remetre’s a les Corts Generals amb tal fi.
Saavedra ha destacat, tot i això, que l’aplicació pràctica per a Espanya ve donada per la ratificació de la Unió Europea i sota aquest paraigua estarà representada en la presa de decisions, ja que la posició comuna amb vista a la COP està aprovada pels seus Estats membre.
En la vigília de la seva entrada en vigor, les Nacions Unides ha advertit que les emissions en 2030 passaran dels 12.000 milions als 14.000 milions de tones per sobre del necessari per mantenir en escalfament global d’aquí als objectius compromesos.
Per aquesta raó, l’ONU anima als ciutadans, empreses i Governs a sumar-se a les celebracions a través d’una iniciativa a Internet amb la qual els ciutadans poden dir el que significa per a ells l’Acord de París i la necessitat d’augmentar la consciència d’una acció urgent i d’adoptar solucions immediates.
A més, ha recordat que l’Acord de París forma part integral dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, també acordats en 2015. Per a l’ONU, l’Acord i els ODS seran “d’èxit només si cadascun dóna suport completament a aquests compromisos i ajuda a arribar als seus objectius ambiciosos en la vida, amb accions reals a nivell nacional, regional i dels líders locals; passant pels inversors i empreses i també els ciutadans que desitgin viure en un planeta segur i pròsper”.
Alhora, ha recordat que l’Acord de París forma part integral dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, també acordats en 2015 i considera que seran “d’èxit només si cadascun dóna suport a completament aquests compromisos i ajuda a arribar als seus objectius ambiciosos en la vida, amb accions reals a nivell nacional, regional i dels líders locals; passant pels inversors i empreses i també els ciutadans que desitgin viure en un planeta segur i pròsper”.
EL PAPER D’ESPANYA EN LA COP22
Pel que fa al paper de l’Espanya, Saavedra ha manifestat que en la Cimera de Marràqueix que comença aquest dilluns i durarà fins al 18 de novembre Espanya persegueix avançar en “tots els temes” de manera “equilibrada” i prestarà especial atenció a obtenir resultats “tangibles als textos de negociació”.
Alhora, ha destacat que en aquest marc Espanya perseguirà augmentar l’acció climàtica i els mecanismes de transparència abans de 2020, de manera que en aquesta cimera s’aconsegueixin regles que facin “operatiu” l’Acord de París i establir les bases perquè els països implantin els seus plans de lluita contra el canvi climàtic a partir de 2020.
“En Marràqueix cal reconèixer que ens trobem en una nova etapa on la cosa més important és treballar en les regles que facin operatiu l’Acord adoptat en la Cimera París de l’any passat, establint les bases perquè els països implementin els seus plans de lluita contra el canvi climàtic a partir de 2020”, ha manifestat.
Saavedra ha resumit que la posició espanyola aposta per la necessitat d’adoptar compromisos concrets de tots els aspectes reunits en el text de l’Acord de París i per a això ha dit que serà important el desenvolupament del Comitè de París perquè tots els Estats membre, dins les seves possibilitats i capacitats, puguin anar aplicant l’acord.
De la mateixa manera, ha subratllat la importància que el mecanisme de transparència es posi en marxa abans de 2020 i per a això es necessita la difusió i explicació de totes les parts de les polítiques nacionals desenvolupades per la UE i de tots els seus Estats membre.
Saavedra ha indicat que l’acord és “un pas decisiu i salt qualitatiu” respecte al Protocol de Kyoto per la qual cosa la seva entrada en vigor és “una excel·lent notícia” perquè suposa que l’acord té continuïtat i que l’impuls després de la COP de París “no ha cedit”.
De la mateixa manera, espera que la seva “gran ambició” se n’anirà incrementat i ha destacat que ha estat signat per tot el món i ratificat primerenca per més de 80 països que sumen entorn del 70% de les emissions de CO2.
“Avui ja és una realitat”, ha afegit Saavedra que ha defensat que existeix la voluntat política i els objectius estan marcats però falta que es concreti en textos legals sobre com funcionarà i que ho faci “com més aviat”, per això cal avançar “des de ja” perquè augmenti l’ambició i que quan comenci a estar operatiu en 2020 “estigui tot ben lligat”.
Per aquesta raó, ha urgit a no adormir-se en els resultats positius de París i assumeix que la urgència i el moment polític portaran que la COP del Marroc sigui la Cimera de l’Acció per al funcionament de l’Acord de París, mitjançant regles de transparència, sobre el procés de revisió de compromisos, que no són suficients per al compromís.
Saavedra ha informat també als mitjans de comunicació que Espanya participarà de manera “activa” a l’agenda d’Acció Global, paral·lela a les negociacions, en sessions relacionades amb agricultura i aigua, sectors “especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic”.
En aquesta línia, el seu predecessor en el càrrec, Federico Ramos, ha assenyalat a Europa Press que amb l’entrada en vigor de l’Acord comença un camí que és una “responsabilitat” que ha de recórrer la generació actual i un “compromís amb les generacions futures”.
Per la seva banda, l’anterior secretària d’Estat de Canvi Climàtic, del Govern de Zapatero, Teresa Ribera, ha lamentat que Espanya no hagi ratificat encara l’Acord però espera que el nou Govern central porti a terme un “canvi radical a l’enfocament de clima i que aquest s’abordi de manera transversal en totes les polítiques de l’Executiu”.
Finalment, ha celebrat el “nivell de suport i la velocitat sense parangó” que la comunitat internacional ha posat en marxa l’Acord del Clima, quelcom que qualifica d'”excel·lent notícia”.