La xarxa ret homenatge a Guillem Agulló: Xavi Sarrià, Gemma Pasqual, Pau Alabajos, Pablo Iglesias…

  • Us oferim un recull de textos, fotografies i vídeos publicats a Facebook i Twitter en record del militant independentista i antifeixista

VilaWeb

Redacció

11.04.2016 - 17:55
Actualització: 08.02.2017 - 22:29

Amb una concentració a les vuit del vespre a la plaça de l’Ajuntament de Burjassot (Horta), es recorda l’assassinat avui fa vint-i-tres anys d’un fill del municipi, el militant de Maulets Guillem Agulló. Tenia divuit anys quan un neonazi va llevar-li la vida d’una ganivetada en un carreró de Montanejos (Alt Millars), l’11 d’abril de 1993, pel fet de ser independentista i antifeixista.

Pedro Cuevas, autor confés de l’assassinat, fou condemnat el 1995 a catorze anys de presó per homicidi. En va complir quatre i va sortir al carrer. La resta de membres del grup que havia participat en l’assassinat van ser absolts. El jutge va resoldre que no havia estat pas un assassinat per motius polítics, sinó una baralla entre joves. Malgrat les proves evidents de la ideologia neonazi de Cuevas, que pocs anys després fou jutjat per la seva implicació amb grupuscles neonazis i el 2007 es va presentar a les llistes electorals del municipi de Xiva (Foia de Bunyol) pel partit ultradretà Alianza Nacional.

Esdevingut el símbol de la lluita contra les agressions feixistes i la impunitat que les empara al País Valencià i, per extensió, als Països Catalans, la memòria de Guillem Agulló és des d’aleshores ben viva i obstinada que el seu assassinat no caigui en l’oblit.

Vint-i-tres anys després, les xarxes s’han omplert del seu record amb escrits, frases i imatges. Us n’oferim un recull.

El músic i escriptor Xavi Sarrià ha publicat al seu compte de Facebook aquest text de records seus en record d’Agulló:

‘Ja fa 23 anys. Van assassinar Guillem Agulló. Un dels nostres. Tenia 18 anys. Tots érem molt joves. I també érem molt pocs. Però vam respondre. Al judici de Castelló, els antiavalots van carregar contra nosaltres. De camí a València, a l’autopista, la policia va detindre els nostres autobusos i ens van conduir a la comissaria de la Gran Via. Ens van retindre i fitxar a 90 joves. Mentrestant, al judici, un informe de la policia tractava de fer passar als nazis com a joves apolítics. També ho escampaven alguns mitjans així com el PSOE i el PP. Sí, apolítics. Com Pedro Cuevas que després es va presentar per Alianza Nacional les eleccions i fou detingut en l’Operació Panzer en què es va incautar un autèntic arsenal d’armes. Una operació, que, com tantes altres contra nazis, va acabar en no res. Aquesta és la impunitat de l’extrema dreta al País Valencià. Però la seua derrota, i la de l’estat còmplice, és que no han acabat amb nosaltres. Al contrari. Hui hi ha milers, milers i milers de Guillems arreu del país.’

L’escriptora Gemma Pasqual també l’ha volgut recordar amb un text a Facebook:

‘El Guillem cada vegada més jove i nosaltres més vells. Una pena més que hem de dur a la memòria.

Els teus divuit anys són perpetus, la mirada congelada en una fotografia ens encoratja a continuar la lluita. T’han volgut tancar les parpelles però no podran, perquè tots guardem aquesta llum i els nostres ulls seran llampec per als teus vespres.

El teu assassinat ens va marcar per sempre més. Mai no oblidarem aquell mes d’abril en què vam perdre la innocència, i la ràbia i la impotència es va instal·lar als nostres cors. Ara fa vint-i-tres anys…

Encara avui pronunciar el teu nom em provoca un calfred i les llàgrimes m’ennuvolen la mirada. Tot i això el repetiré fins a restar sense veu, explicaré la teva història allà on vagi, i mentre tingui un bri de vida assenyalaré el teu botxí. Assassí de raons, de vides, que mai no tingui repòs en cap dels seus dies i que en la mort el persegueixin les nostres memòries.
Que cap oratge no desvetlli el son d’aquells qui han mort sense tenir el cap cot.’

I el cantant Pau Alabajos, sense deixar Facebook, n’ha mantingut la memòria amb el vídeo del seu tema ‘Nit i boira’ i un breu text:

‘Hui fa 23 anys de l’assassinat de Guillem Agulló, mort a Montanejos el 1993, víctima del feixisme més recalcitrant. Guillem s’ha convertit en un símbol per a moltíssima gent que busca desesperadament una vacuna, un antídot contra el pensament únic, contra la intolerància patològica i els crims d’odi.’

 

Des de Barcelona, el fotoperiodista Albert Salamé i company d’Agulló a Maulets ha recordat l’impacte quan va saber-ne l’assassinat, la resposta col·lectiva posterior, les mentides durant el judici i les lliçons extretes:

‘Ho recordo com si fos ara mateix. Haviem passat la setmana santa a Bilbao… participant a l’Aberri Eguna. Només tornar desde València ens avisen. Un grup de nazis (vinculats al Yomus) havia assassinat a Guillem… un nano del SHARP i que donava cops de mà a l’assemblea de Maulets de l’Horta, mentre estava d’acampada en un poblet de l’Alt Millars. Ens trobavem cara a cara (de nou) amb el costat més béstia del que pot fer l’estat.

Resposta ràpida als carrers. Manis que anaven totes igual… grups de joves intentant assaltar seus feixistes (FN, llibreria europa…) resposta policiaca descomunal (detencions indiscriminades al barri de gràcia…) assemblees… actes… murals… carrer… carrer… carrer… 25 d’abril a València… els xavals carregant contra els antiavalots. Nosaltres som més! Cridavem. Ells tancant-se a les furgos i fugint… Càrregues davant de la plaça de bous….

Arribar el judici… recollir pasta com fos i de on fos per garantir muntar els busos cap a Castelló… El paripé del jutge i la expulsió de la acusació popular per “actuar de mala fe” (no els va agradar que cridessim a declarar a governadors civils…)
23 anys després… Guillem… estem a punt de tenir una victòria real (parcial, però real)… 23 anys desprès no tenim por…

L’històric militant independentista Josep Guia ha aprofitat el vint-i-tresè aniversari de l’assassinat per penjar una fotografia de l’Aplec del Puig del 1990, amb un jove Guillem Agulló al fons:

I el professor Toni Mollà ha tornat a compartir avui per la xarxa un colpidor text que va escriure l’endemà mateix de l’assassinat:

També per Twitter, la CUP ha piulat la imatge de l’ex-diputat David Fernàndez amb una fotografia d’Agulló. Fernàndez participarà dimecres en un col·loqui a Burjassot sobre ‘els moviments antifeixistes i les noves estratègies de l’extrema dreta’.

Compromís de València, per la seva banda, ha recuperat el reportatge de Canal 9 del 1995 sobre l’assasinat de Guillem Agulló:

I el grup a les Corts Valencianes de la mateixa formació ha penjat un altre vídeo amb el diputat Fran Ferri reclamant una llei de lluita contra totes les expressions d’odi, en el vintè aniversari de l’apunyalament a Montanejos:

Finalment, al record del jove antifeixista i independentista s’han sumat avui els dirigents de Podem Pablo Iglesias, que ha penjat la cançó ‘No tingues por’ d’Obrint Pas, i Íñigo Errejón, amb aquesta piulada en català:

 

Informació relacionada:

Entrevista a Guillem Agulló: ‘L’assassí del meu fill, el vull ben viu perquè patesca’ (11-4-2013)

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor